Građani Srbije uložili 27,5 miliona evra u nekretnine u Crnoj Gori

Od početka godine strani državljani i kompanije su u poslovanje u Crnoj Gori uložili ukupno 599,86 miliona evra.
Građani Srbije uložili 27,5 miliona evra u nekretnine u Crnoj Gori
Foto: Pixabay
Na prvom mestu se nalaze Rusi sa 95,56 miliona evra, na drugom su Maltežani s istim iznosom kao i na kraju maja, od 70,35 miliona, dok su na trećem mestu Srbi koji su uložili 27,53 miliona evra. Ulaganja Srba i Rusa su najvećim delom usmerena na kupovinu nekretnina. 
Prema podacima Centralne banke, u Crnoj Gori postoji trend rasta ulaganja u nekretnine, a ove godine je zabeleženo najveće ulaganje u nekretnine na godišnjem nivou još od 2014. godine.
Od skro 185 miliona koliko su stranci uložili u nekretnine, građani Rusije su dali najviše novca, skoro 38 miliona. 
 
Poredeći ovu i prošlu godinu, ulaganja su porasla za 93,07 miliona, dok su u poređenju sa 2019. godinom manja za 63,18 miliona evra.
 
Građani Nemačke uložili oko 18 miliona evra u nekretnine, dok ulaganja iz SAD i Švajcarske iznose 12,8, odnosno 11,18 miliona evra. Između tri i šest miliona evra za nekretnine dali su građani Velike Britanije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Češke, Belgije i Austrije.
  • Mirko

    25.11.2021 20:58
    Reciprocitet
    Reciprocitet u odredjivanju poreza na nekretnine treba sprovesti pobostrano. Nekretnine koje su nastale u zajednickoj drzavi treba da imaju iste poreze u obema drzava. Za nekretnine koje nisu komercijalnog karaktera i ne izdaju se treba osloboditi dopunskim porezima. A da li to vlast ume da stiti svoje gradjane? Crnogorci to znaju.
  • AleksandarVojvođanin

    25.11.2021 15:19
    CG
    Velika mašina za pranje para! Ali ne veća od Srbije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.