Unija poslodavaca Srbije tražiće od države da struja poskupi najviše desetak odsto

Unija poslodavaca Srbije (UPS) uputiće zahtev Vladi kojim će zatražiti da povećanje cene električne energije bude kontrolisano i unapred najavljeno.
Unija poslodavaca Srbije tražiće od države da struja poskupi najviše desetak odsto
Foto: Pixabay

Prihvatljivo poskupljenje bilo bi oko deset odsto, rekao je danas direktor tog udruženja Srđan Drobnjaković.

On je rekao da je to zaključak kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, a na osnovu ankete koja je nedavno urađena i u kojoj se najveći broj privrednika izjasnio da bi poskupljenje oko deset odsto bilo podnošljivo za poslovanje.
Prema rečima Drobnjakovića, daleko manji broj privrednika smatra da bi bilo prihvatljivo i poskupljenje oko 20 odsto, a samo nekoliko anketiranih je reklo da rast cene struje neće imati uticaja na njihovo poslovanje.
 
"Cena struje je mnogim privrednicima drastično skočila, zavisno od uslova ugovora i do 150 odsto. Pošto se oko 95 odsto električne energije za domaću potrošnju obezbeđuje iz domaćih izvora smatramo da struja ne bi trebalo da poskupi kao na svetskim berzama", rekao je Drobnjaković.
 
Dodao je da privrednici smatraju da bi jedno od rešenja bilo i da se smanje akcize i subvencije za obnovljive izvore i da se poveća proizvodnja struje na gas koji će Rusija isporučivati Srbiji po nepromenjenoj ceni sledećih šest meseci.
 
Cena električne energije na evropskim berzama sredinom oktobra zabeležila skok u jednom danu za za oko 140 evra po megavatsatu (MWh), pa je sa oko 180 evra porasla na 320 evra, ali ugovori izmedju kupava i prodavaca su u Nemačkoj sklapani po ceni od 150 evra po MWh.
 
I u Srbiji su ugovori počeli da se sklapaju po cenama koje su više i do 200 odsto uprkos preporuci države da se cene privredi zadrže na istom nivou do kraja godine, a iznose oko 50-60 evra po MWh.
 
Vlasnik restorana "Stara kapetanija" u Zemunu Stevan Rodić rekao je da je po ugovoru sa elektrodistribucijom, koji je nedavno istekao, kilovat plaćao 50 evrocenti po kilovatsatu, a da je po novom ugovoru cena skočila na 95 evrocenti.
 
"Ta nova cena se još ne primenjuje jer sam dobio pravo na neki prelazni period za koji ne znam koliko će trajati i u kojem će mi struju naplaćivati po 65 evrocenti za kilovat", rekao je Rodić.
 
Dodao je da država pre svega treba da obezbedi iste cene struje i za stanovništvo i za privredu jer je neustavno da privreda plaća daleko veće cene.
 
Rodić je rekao da je račun za struju "Stare kapetanije", u "prelaznom" periodu i bez grejanja oko 200.000 dinara mesečno, a da će sigurno skočiti na 400.000 mesečno kada se uključi grejanje.
 
On je rekao da je nelogično da se u Srbiji struja naplaćuje prema cenama na evropskoj berzi kada ni zarada ni plate nisu evropske.
 
Istakao je da je poskupljenje struje dodatni udarac na poslovanje ugostiteljskog sektora koji mora da poštuje odluku o kovid pasošima za posetu restoranu, a da je nelogično da to pravilo ne važi za sportske dogadjaje i druga okupljanja.
 
"Ako država misli da je rešenje da se zatvore svi ugostiteljski objekti neka kaže, jer bi to nama bilo isplativije pošto sada kada radimo samo uvećavamo gubitke, ali će tada ostati bez prihoda u budžetu i sa radnicima na ulici", rekao je Rodić.
 
Ocenio je da ugostiteljski sektor privrede trpi ogromne posledice poslovanja tokom pandemije korona virusa i da bi država trebalo
  • Dr Miggyy

    12.12.2021 08:58
    I NEMOGUĆE JE MOGUĆE?
    U računima za utrošenu električnu energiju ima dosta nepravilnosti i nebuloza. Tako potrošač u Boru, koji je pokojni i njegovom stanu niko ne živi. U oktobru ima potrošnju ekejtrične energije 0,0 (nula) kWh, a račun iznosi1.058,62 rsd. Cenu čine:obračunska snaga i troškove snabdevača 502,51 rsd, akciza, PDV i TV taksa 434,89 rsd i zajednička potrošnja 164,87 rsd. Račun je umanjen za više plaćeno u predhodnom mesecu za 31,26 rsd.Najveća nebuloza je na namet akciza se plaća PDV, što nema smisla. Zaključak, trošio ne trošio struju, moraš da platiš.
  • šumar

    03.12.2021 17:39
    struja
    izjednačiti cenu struje za domaćinstva i privredu jer ona ne ide za privredu iz jednog kazana a za domaćinstva iz drugog kazana.
    Ja kao mali privrednik za utrošenih 3000 dinara strije dobijem račun od 18.000 dinara. A na računu ima svega i svačega da se plati.
    To se zove pljačka naše privrede.
    EPS je preterao naplaćuju kao da im je tata ostavio u amanet EPS
  • Nebojša Berak

    03.12.2021 09:07
    Unija ološa
    Ova unija ološa treba da kaze sta je to razlog da za nase gradjane i privredu poskupi struja. Ako poskupi za privredu to placaju gradjani takodje. Ugalj je nas iz nase zemlje, voda je iz nasih reka, plate su im ionako prevelike jer pljackaju nemilice i drze u gubitku EPS zbog tih pljacki i enormnog zaposljavanja partijskog kadra od kojih mnogi i ne dolaze na posao.
    Gas nije poskupeo za nas a gasne elektrane se ukljucuju samo u ekstremnim situacijama kod vrsnih opterecenja, Panonske elektrane.
    Ovo je bezobrazluk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.