Cene goriva rastu, jedino država može da ublaži posledice poskupljenja na globalnom tržištu

Cene naftnih derivata nastavljaju da rastu, a moguće je da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.
Cene goriva rastu, jedino država može da ublaži posledice poskupljenja na globalnom tržištu
Foto: 021.rs

U odnosu na države regiona, cene evrodizela najviše su u Srbiji, a razlika u ceni između Srbije i Bosne i Hercegovine za pojedine naftne derivate ide i do 31 cent.

U Srbiji je juče zabeležena cena evrodizela od čak 185,9 dinara po litru, a ako se nastavi ovaj rast, onda ni 200 dinara po litru nije nedostižno.

Za ovo se može kriviti rast cena na svetskom tržištu - u samo jednom danu cena barela nafte "skočila" je sa 87 na 90 dolara, što je najviša cena u proteklih sedam godina.
 
Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže za portal Nova.rs da zavisimo od globalnog tržišta.
 
"Pa Srbija ne proizvodi ni struje koliko je potrebno, a tek naftne derivate", navodi.
 
Dodaje da je berza sirove nafte najneizvesnija za prognoziranje, a da i dešavanja poput nemira između Ukrajine i Rusije svakako imaju uticaj.
 
Jedini uslov da se cene naftnih derivata smanje jeste da država smanji poresko opterećenje i akcize na dizel.
 
Upravo zbog niskih akciza i poreza od 17 odsto, cene naftnih derivata u susednoj Bosni i Hercegovini jeftiniji su u poređenju sa Srbijom. Naime, evrodizel je jeftiniji za 31 cent, dok su cene BMB 98 i BMB 95 niže za 25, odnosno 22 centa, piše Nova.rs.
 
Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), za Nova.rs kaže da se cene sirove nafte neminovno odražavaju na cene na benzinskim stanicama.
 
"Ovaj uticaj jedino može da ublaži ili potpuno eliminiše država promenom dažbina koje se naplaćuju u prometu derivata nafte, ali to je pitanje za nekog drugog", zaključuje Mićović.
 
Hrvatska je prošlog oktobra na mesec dana zamrzla cene goriva. Kod nas se ništa takvo još ne spominje iako je inflacija blizu osam odsto, a cene goriva među najvećim u regionu. Za ovo su najzaslužniji državni nameti koji čine 52,3 odsto maloprodajne cene benzina i 51,3 odsto cene dizela, piše Danas.
 
Ekonomista Goran Radosavljević podseća da u Zakonu o akcizama ima mogućnosti da država smanji ovaj namet u vanrednim situacijama, ali da mi to ne koristimo.
 
"Meni se čini da bi smanjenje dažbina zbog ogromnih deficita i deljenja para iz helikoptera samo učinili taj deficit većim. Onda bi s jedne strane smanjili akcizu, a s druge morali još da se zadužujemo, tako da je država u pat poziciji. Evo sada imamo protest poljoprivrednika u Požarevcu zbog visokih cena nafte i đubriva i kad krene prolećna setva toga će još biti. A još nas čeka i redovno usklađivanje akciza sa inflacijom", objašnjava Radosavljević za Danas.
 
Sagovornik Danasa zaključuje da su cene naftnih derivata već jako visoke i da se približavaju cenama u Zapadnoj Evropi, dok je standard daleko od toga.
  • Ingwarr

    04.02.2022 11:03
    Za Riplija
    Srpski botovi su fascinantni. Čovek bi očekivao da će udarati pluseve na pozitivne komentare o vlasti, a minuse na negativne, međutim oni tuku minuse čak i na istorijske ili aktuelne činjenice koje bi imale prikazati vlast kao nesposobnu i korumpiranu. Što ona svakako jeste.
  • zecko

    03.02.2022 19:40
    ovu katastrofu o cenama energije ( cene idu u nebesa )
    izazvala je nesposobna briselska - karijeristička partokratija
    , ( priznali to ili ne )
    . previše tržišnosti u formiranju cena dovodi do nerazumnosti
    . kao i previše moći u odlučivanju briselske partokratije
    ( ovo neće odgovarati principima kontrole )
  • Web Queen

    03.02.2022 19:40
    Letos kada sam se vraćao iz Grčke, na pumpi je cena dizela bila 1,27e, pretvoreno u dinare oko 150 din, tada je u srbiji najjeftiniji dizel bio 160 din, sve je jasno, neko napisa da čak i kada je gorivo na svetskoj berzi bilo 0 din ovde se nije spuštalo ispod 135-140 dinara, to samo znači da ova vlast nije narodna vlast već suprotno, sve će uraditi da odbrane interes krupnog kapitala kao i u slučaju sa tužbama protiv banaka gde je vrhovni kasacioni sud u jednom danu preinačio svoju odluku protiv građana a u korist banaka, ponavljam ovo nije narodna vlast....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija