Udruženje banaka o revizijama i vraćanju novca: Bitno doći do obostrano prihvatljivog rešenja

Udruženje banaka Srbije poručilo je dužnicima koji imaju bilo kakvu dilemu u vezi sa "odnosom sa svojom bankom" da se obrate banci radi iznalaženja obostrano prihvatljivog rešenja.
Udruženje banaka o revizijama i vraćanju novca: Bitno doći do obostrano prihvatljivog rešenja
Foto: Pixabay

UBS reaguje na poslednja pisanja da će građani koji su izgubili sporove protiv banaka pred Vrhovnim kasacionim sudom morati da vrate bankama i do stotinu miliona evra - a na sudu je oko 200.000 građana.

Udruženje banaka Srbije želi da, kako kaže, bliže pojasni situaciju javnosti sa ciljem lakšeg iznalaženja rešenja prihvatljivog za sve strane.

"Dopunom pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine konstatovano je da banke ne moraju da dokazuju strukturu svojih troškova u ceni naknade za obradu kredita, što je do te Dopune stava bilo od strane sudske prakse presuđivano na različite načine. Do donošenja Dopune stava VKS-a korisnici kredita su masovno bili pozivani da tuže svoje banke, neretko uz garantovanje uspeha u sporu i uz protivpravno pribavljanje na hiljade klijenata. Banke su u svim ili skoro svim predmetima, koje su pravosnažno izgubile, ulagale vanredni pravni lek, reviziju, pa je Vrhovni kasacioni sud zbog argumenata iznetih u tim revizijama i zbog njihovog velikog broja, odlučio da dopuni svoj Pravni stav iz 2018. godine po istom pitanju na način da razjasni jednu rečenicu, koja nije bila dovoljno jasna, a dovodila je do presuđenja protiv banaka, tako da je sada nedvosmisleno jasno da su banke zakonito naplaćivale naknadu koja je bila predmet svih ovih sporova", navode u Udruženju banaka Srbije.
 
U ovom udruženju dodaju da su odmah nakon dopune stava VKS reagovali pozivom dužnicima da se odreknu tužbenih zahteva protiv banaka, posle čega banke neće zahtevati naplatu svojih troškova koje su imale u sudskim postupcima, odnosno da neće preduzimati pravnu akciju protiv klijenata za povraćaj isplaćenih sredstava po tim presudama. 
 
"Jedan značajan broj korisnika kredita se već odazvao tom pozivu i odrekao se tužbenih zahteva. Udruženje banaka Srbije insistira da je jedini pravi put za sve koji imaju bilo kakvu dilemu o svom odnosu sa bankom, da se toj banci i obrate radi iznalaženja obostrano prihvatljivog rešenja", navode u UBS.
  • Fatamorgana

    12.02.2022 14:43
    Ne sekiraju se gradjani mnogo. Banke su utuživane za male iznose od par hiljada dinara uglavnom. Vratiće to gradjani bez problema.
  • Silver

    11.02.2022 23:29
    sa bankarsim djavolima ko tikve sadi samo trulo seme ostane nije vlast kriva kog da je na vlasti banke su zlo od pamtiveka trebalo je prvog bankara baciti zverima da ga pojedu pa da ga ispovacaju.....
  • ogi

    11.02.2022 15:20
    200.000+200.000=11-12%
    Niko od nas vise NESME biti neaktivan, moramo uzeti stvar u svoje ruke. Svako da nadje nekog bliskog i da ga ubedi da zajedno izadju na izbore i glasaju da sklonimo ovo zlo. Ukoliko se promeni vlada, nase tuzbe ce se ponovo resavati pozitivno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija