Tesle naglo koče, pod istragom čak 416.000 vozila

Američka Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) pokreće istragu o 416.000 Teslinih vozila zbog izveštaja o neočekivanom aktiviranju kočnica u sistemu pomoći u vožnji.
Tesle naglo koče, pod istragom čak 416.000 vozila
Foto: Pixabay (ilustracija)
Preliminarna istraga obuhvatiće Model 3 i Model Y iz 2021. i 2022. u SAD-u, objavila je uprava u sastavu ministarstva transporta, dodavši da je u proteklih devet meseci primila 354 pritužbe na problem neočekivanog kočenja.
Vozila imaju sistem pomoći vozaču koji Tesla naziva autopilotom, a omogućuje automatsko kočenje i upravljanje unutar saobraćajne trake.
"Podnosioci žalbi izveštavaju o naglom usporavanju, katkad bez upozorenja, nasumice i često više puta tokom jednog ciklusa vožnje", navodi NHTSA.
 
Vlasnici automobila požalili su se i kompaniji, koja je pritužbe odbacila rečima da je takvo kočenje normalno.
 
Vlasnik Teslinog Modela Y iz 2021. izjavio je u oktobru NHTSA-i da je tokom vožnje autoputem brzinom od 80 milja na sat "automobil počeo snažno da koči, usporivši za manje od sekunde s 80 milja na sat na 69 milja na sat".
 
"Kočenje je bilo tako žestoko da mi je glava poletela napred i skoro sam izgubio kontrolu nad automobilom", izjavio je.
 
NHTSA je u avgustu otvorila službenu istragu o sistemu autopilota ugrađenom u 765.000 Teslinih vozila na američkom tržištu, nakon niza sudara Teslinih automobila i vozila hitne pomoći.
 
Početkom meseca NHTSA je potvrdila da razmatra pritužbe potrošača da Teslina vozila nepotrebno aktiviraju kočnice. Preliminarna procena prva je etapa u postupku, nakon koje NHTSA može izdati službeni zahtev za opozivom vozila.

Teme

Tesla

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.