Privredna komora Srbije: Naplata potraživanja i transport najveći problemi nakon napada na Ukrajinu

Privredna komora Srbije poručila je da će preduzeti hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini.
Privredna komora Srbije: Naplata potraživanja i transport najveći problemi nakon napada na Ukrajinu
Foto: Pixabay

Reč je o naplati potraživanja i transporta.

Kompanijama se savetuje da dobro procene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, belorusko i ukrajinsko tržište, saopšteno je posle vanredne sednice Upravnog odbora PKS.

U najskorije vreme PKS će pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi.
 
Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je odmah reagovano na krizu u Ukrajini i u najkraćem roku je formiran Krizni tim za praćenje situacije i Kolcentar - jedina zvanična tačku komunikacije sa privredom.
 
"Uspostavili smo kvalitetnu komunikaciju i koordinaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadama u Kijevu i Bukureštu. Na sve načine pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa komorama Rusije i Ukrajine, učestvujemo u koordinaciji u okviru Eurochambersa, a posebno smo u stalnoj komunikaciji sa komorama Nemačke, Austrije, kao i Zapadnog Balkana, pratimo situacija na terenu i mere međunarodnih institucija i EU", rekao je on.
 
Predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić upozorio je da je situacija na terenu veoma složena i neizvesna kada je reč o transportu robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.
 
Tranzit kroz Poljsku je prohodan, ide se preko Belorusije do ruskog tržišta, velike su kolone, dugo se čeka na granicama. Puno je dezinformacija, situacija se menja iz časa u čas, posebno što se sankcije uvode na dnevnom nivou, istakao je Nikolić koji je i direktor kompanije Srboeksport.
  • Lao Ce Bu

    28.02.2022 19:48
    More Marko
    Mani se problema.
    Daj nam rešenja !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.