Cena bitkoina skočila nakon Bajdenove direktive o kriptovalutama

Direktiva američkog predsednika Džozefa Bajdena kojom je pozvao vladu da ispita rizike i prednosti digitalnih valuta potez je koji je industrija pozdravila.
 Cena bitkoina skočila nakon Bajdenove direktive o kriptovalutama
Foto: Pixabay

Skeptici su ovaj potez osudili, smatrajući da odlaže potrebnu regulativu, prenosi danas Radio slobodna Evropa ocene svetskih medija.

Cena bitkoina je porasla nakon što je Bajden 10. marta potpisao izvršnu naredbu koja zahteva od vladinih agencija da procene prednosti i rizike stvaranja digitalnog dolara centralne banke i drugih problema s kriptovalutama, piše Rojters.
Bajdenov nalog zahtevaće od Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i drugih ključnih agencija da pripreme izveštaje o "budućnosti novca" i ulozi koju će imati kriptovalute, ističe Rojters i dodaje da direktiva povećava mogućnost prihvatanja virtuelnih valuta u američki finansijski sistem.
 
Stručnjaci smatraju da je uspostavljanje regulatornog okvira za digitalnu imovinu neophodno radi suzbijanja nezakonitog finansiranja i sprečavanja rizika po finansijsku stabilnost i nacionalnu sigurnost.
 
Bela kuća je prošle godine saopštila da razmatra široki nadzor tržišta kriptovaluta kako bi pokušala da reši sve veći problem pretnji ransomvera (ransomware) i drugih vrsta sajber kriminala. Bitkoin je 10. marta porastao za 9,1 odsto na 42.280 dolara i na putu je da postigne najveći postotni dobitak od 28. februara.
 
Skok bitkoina usred naglog rasta vrednosti digitalnih tokena, podstaknut je optimizmom u vezi s američkom revizijom kripto nadzora koju je ministarka finansija SAD Dženet Jelen nazvala "istorijskom", piše Blumberg.
 
Jelen je pohvalila Bajdenovu direktivu rekavši da time postiže pravi balans između podsticanja inovacija i rješavanja potencijalnih rizika. To je, ukazuje Blumberg, podstaklo raspoloženje u industriji koja je dugo tražila bolji regulatorni pravac.
 
"Godinama je kripto tržište ometano nedostatkom regulatorne jasnoće u SAD", rekao je Hejden Hjuz , glavni izvršni direktor trgovačke platforme društvenih medija Alfa impact naglasivši da "ako se donesu jasne smernice, ovo bi mogao biti prelomni trenutak za industriju".
 
Izvršna naredba predsednika Bajdena, dodaje Blumberg, nalaže vladinim agencijama da detaljnije istraže brojne teme te poziva na izradu studija i preporuka za politiku o pitanjima koja se kreću od zaštite potrošača do klimatskih promjena.
 
Zvaničnici će takođe morati da razviju okvir za saradnju s međunarodnim partnerima na postavljanju standarda za digitalnu imovinu. Agencije će imati rok od 90 dana do godinu dana da završe izveštaje, u zavisnosti od problema, nakon čega će administracija, kako je saopštila, brzo sprovesti preporuke.
 
Kripto tržište je preko noći saznalo za dugo očekivanu Bajdenovu izvršnu naredbu koju je potpisao u sredu 10. marta, nakon što je Ministarstvo finansija dan ranije slučajno objavilo izjavu u kojoj se pozdravlja Bajdenov potez i u kojem su unapred objavljeni pojedini detalji, ističe CNBC.
  • NS

    11.03.2022 16:35
    nft je smece
    A ako ne ulozimo cena mu pada. Piramida na kub.
  • DjakoN

    11.03.2022 14:13
    tuga...
    Zlato je zakon,ovo je piramida,pitanje samo kada ce puci, za 20-30-50 godina... Tako govore ljudi koji veruju da u 22 veku nema leba bez motike,kripto je tu vec 15 godina,bolje uloziti nego biti jedan od tih sto vec 15 godina vice kako ce to puci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija