NBS: Inflacija 8,8 odsto

Na mesečni rast inflacije u februaru, slično cenovnim kretanjima prethodnog meseca, najviše su uticale cene hrane i to pre svega povrća i prerađene hrane, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
NBS: Inflacija 8,8 odsto
Foto: Pixabay
Inflacija je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u februaru na mesečnom nivou iznosila 1,1 odsto, dok je u odnosu na februar 2021. godine iznosila 8,8 odsto, što je u najvećoj meri u skladu sa očekivanjima NBS.
 
Mere Vlade Srbije kojima su ograničene cene osnovnih životnih namirnica uticale su da tempo rasta cena prerađene hrane, uprkos i dalje visokim troškovnim pritiscima, u periodu decembar 2021-februar 2022. uspori na oko jedan odsto mesečno, što je dvostruko niže u odnosu na oktobar i novembar 2021. kada je mesečni rast ovih cena iznosio u proseku oko dva odsto, ukazala je NBS u saopštenju.
Kako je objašnjeno, i dalje je blizu tri četvrtine međugodišnje inflacije od 8,8 odsto opredeljeno kretanjem cena hrane i energenata, dok se bazna inflacija, zahvaljujući očuvanoj stabilnosti deviznog kursa, i dalje kreće u granicama cilja.
 
Cene neprerađene hrane su u februaru, u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 26,3 odsto, dok su cene prerađene hrane bile više za 10 odsto na međugodišnjem nivou.
Visok međugodišnji rast cena hrane, po tumačenju NBS, većim delom je posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat – visokog rasta svetskih cena energenata i svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, prošlogodišnje suše i posledično značajno uvećanih troškova u proizvodnji hrane.
 
Cene energenata su na mesečnom nivou u februaru porasle za 1,2 odsto, a njihovo kretanje je u celosti bilo opredeljeno globalnim faktorima, pre svega rastom svetske cene nafte, koji se prelio i na rast cena naftnih derivata na domaćem tržištu, navela je centralna banka i dodala da će kretanje cena naftnih derivata i u narednom periodu biti pod uticajem nove uredbe Vlade Srbije kojom se određuje najviša maloprodajna cena.
 
NBS je istakla da je u Srbiji, za razliku od pojedinih zemalja centralne i jugoistočne Evrope, međugodišnja bazna inflacija (rast potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike mogu da utiču, i u februaru bila dvostruko niža od ukupne inflacije i iznosila je 4,4 odsto.
  • Zebra

    12.03.2022 11:54
    Hajde izdržite do posla izbora… Mada elektroprivreda je uništena. TENT zakopan, struje sad nema dovoljno, sledeće zime neće biti ni gasa… Vučić ima vremena još tih 6-7 meseci da skine još koji milion na stranu i to je to.
  • Zemlja čudesa

    12.03.2022 10:56
    E, sada mi je lakše
    Znači, ako ništa ne jedem i svuda idem peške inflacija mi je svega 4,4%? O, mudraci blistavoga uma, hvala vam što se brinete za mene!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija