Izvoznici najviše pogođeni zbog rata u Ukrajini, "pripremiti privrednike za ono što dolazi"

Izvoznici su na prvom mestu ugroženih zbog ratnih dejstava u Ukrajini, izjavio je predstavnik Privredne komore Srbije Bojan Stanić.
Izvoznici najviše pogođeni zbog rata u Ukrajini, "pripremiti privrednike za ono što dolazi"
Foto: Pixabay
Stanić je dodao da će uvoznici sirovina iz Rusije problem tek imati kada istroše zalihe.
Pomoćnik direktora Sektora za internacionalizaciju PKS je za Tanjug rekao da je posebno bitno informisati privredu i pripremiti je za ono što dolazi, posebno ako kriza potraje.
"Izvoz na ukrajinsko tržište je nemoguć, u 2021. je iznosio oko 150 miliona evra, a izvoz za Rusiju dostupan je sve manje, postaje komplikovaniji, traznit duži i skuplji, a problem je i osiguranje poslovnih poduhvata", rekao je za Tanjug Stanić i ukazao da i depresijacija rublje svakako predstavlja problem.
 
Stanić ocenjuje da su na neki način ugroženi i uvoznici koji zavise od sirovina iz Rusije u hemijskoj i metalskoj industriji.
 
"Nisu još ugroženi na tom nivou, jer postoje zalihe ali kada one nestanu, a kriza se nastavi, doći će do određenih problema", kazao je Stanić i dodao da ne treba zaboraviti da se nastavljaju inflatorni pritisci, pre svega kao posledica rasta cena energenata i hrane.
 
Prema njegovim rečima, sada postoji velika neizvesnost i oko sankcija koje Zapad uvodi Rusiji, jer nije dovoljno jasno na koji način one funckionišu u praksi.
 
Bitno je, kako kaže, da informišu kompanije koje posluju sa ugroženim područjima.
 
"Pratimo sve što se dešava, imamo naše predstavništvo u Briselu, Rusiji i kompanije koje su dirketno uključene u poslovne procese, tako da javnost obaveštavamo na dnevnom nivou", naveo je Stanić.
 
Stanić kaže da tamo gde postoji problem oko transporta, i prilikom nabavki sirovina nastoje da povežu ponudu i tražnju, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.
  • Iznogud

    21.03.2022 20:05
    ali ni malo
    bice kvalitetnog i jeftinog kompota. skoro pa bio, tj. organski
  • ah

    21.03.2022 10:38
    kako sad to
    ma daj se jos malo cudimo. Juzna Koreja ima veci GDP nego Rusija, a ovamo se samo propagiralo da se sa istima trguje... zbog sankcija pa smo se kao mi pametni dosetili da profitiramo tako sto glumimo neutralu. i sad treba "pripremiti" privredu? ma ajde... kakav nedostatak vizije i pragmaticnosti. i da, uvek su nam DRUGI krivi. Isto kao i rusima. Nema sanse da se neka greska prizna ili ne daj boze ako i bude onda bude ono "pa sta".
    Komore su tu ne da budu produzena ruka politike. Nego da potpomognu privredu. Ako niste u stanju bili da ovo dovedete u red, ostavka i pustite neke druge, mladje.
  • voćko

    21.03.2022 09:51
    samo pitam
    Ma jel to znači da će kod nas onda ostati ono kvalitetnije lepše zdravije i jeftinije voće???
    Samo pitam za našu decu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija