Arsić: Inflacija će biti dvocifrena, BDP će sporije rasti zbog Ukrajine, a deficit će porasti

Rat u Ukrajini sigurno će doprineti tome da rast BDP u Srbiji bude niži od planiranih 4,5 odsto u ovoj godini, ali i do više inflacije, rasta budžetskog deficita i javnog duga.
Arsić: Inflacija će biti dvocifrena, BDP će sporije rasti zbog Ukrajine, a deficit će porasti
Foto: Pixabay
To je izjavio danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.
Arsić je na predstavljanju novog izdanja stručnog časopisa Kvartalni monitor naglasio da će rat u Ukrajini negativno uticati na Srbiju preko rasta cena energenata, metala, žitarica i hrane, smanjenja izvoza u Rusiju i Ukrajinu, usporavanja rasta evropskih privreda i očekivanog smanjenja domaćih i stranih investicija.
"Zato je izvesno da će rast BDP u Srbiji, koji je za 2022. planiran na 4,5 odsto biti manji, a prognoziramo i da će inflacija nastaviti da se povećava, kako ukupna, tako i bazna", rekao je Arsić u ime autora "Kvartalnog monitora" u izdanju Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
 
Izjavio je i da je izvesno da će fiskalni deficit, koji je u ovoj godini planiran na nivou od tri odsto, sigurno porasti.
 
"Razlozi za pogoršanje fiskalne situacije su problemi u energetskom sektoru Srbije, koji su uticali na uvoz energenata, predizborna trošenja, kao i rat u Ukrajini", rekao je Arsić.
 
Naglasio je i da je izvesno da će Srbija morati da pomogne preduzećima iz energetskog sektora, koja će ostvariti gubitke.
 
"Taj trošak će se prevaliti na građane, odnosno poreske obveznike", upozorio je Arsić.
 
Ocenio je da vlast nije odgovorna za rast cena energenata na svetskom tržištu, ali da je odgovorna za povećani uvoz struje i gasa usled lošeg upravljanja javnim preduzećima, uključujući tu havarije i nedostatak uglja u EPS, kao i kašnjenje u proširenju skladišta gasa Banatski dvor.
  • Voja

    23.03.2022 10:06
    Voja
    Ama ljudi,sa ovako prebogatom Srbijom mi gladujemo! Menjajmo ovu bandu i da pocnemo ziveti kako dolikuje,coveku!!!
  • G

    23.03.2022 10:04
    G
    Gde vlada,siromastvo tu mira nema!!! Bar smo toliko,naucili i videli!
  • misko

    23.03.2022 08:41
    pokazali su sta znaju
    Ljudi nisu ni svesni sta nas ceka posle izbora. Sve je na cekanju od povecanja cena osnovnih zivotnih proizvoda, struje, gorivo, porezi, takse, akcize, kurs dinara. Za penzionere nedao bog da se ponovi 2014 g. kada im je OTETO 20-25% od primanja., to ce sada uraditi kroz INFLACIJU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.