VIDEO: Otvorena prva Tesla fabrika u Evropi, Ilon Mask igrao od sreće

Kompanija "Tesla" otvorila je u Nemačkoj prvu fabriku automobila u Evropi, a njen direktor Ilon Mask nadgledao je uručenje vozila prvim mušterijama, dve godine od početka realizacije projekta.
Glasna muzika emitovana je dok je 30 klijenata sa svojim porodicama primalo svoja nova vozila prolazeći kroz sjajni tunel sa neonskom rasvetom. Mask je plesao i šalio se sa fanovima.
"Ovo je veliki dan za ovu fabriku", rekao je Mask i dodao da je ovo "još jedan korak u pravcu održive budućnosti".
Ceremoniji je prisustvovao i nemački kancelar Olaf Šolc, koji podržava ovaj projekat, a protive mu se aktivisti za zaštitu životne sredine, koji su blokirali ulaz u kompleks i ukazivali na veliku potrošnju vode u ovom postrojenju.
 
Mask se nadao da će fabrika biti otvorena pre osam meseci, ali je kasnio proces izdavanja dozvola zbog bojazni od negativnog uticaja na okolinu.
 
Lokalne vlasti izdale su konačnu dozvolu 4. marta, a "Tesla" je do tada pokrivao evropske porudžbine iz Šangaja.
 
U novoj fabrici zaposleno je 3.500 od planiranih 12.000 radnika, a postrojenje će proizvoditi 500.000 električnih automobila godišnje kada bude dostiglo pun kapacitet. Analitičari ocenjuju da će to biti postignuto 2025. godine.
 
  • slavic

    23.03.2022 15:13
    slavic
    Ironija je da fabrika nosi ime naucnika Slovena, da ce njen biznis da procveta kao posledica bratoubilackog rata dva slovenska naroda i da ce iskopavanje litijuma za njeno funkcionisanje imati stetne ekoloske posledice u slovenskoj zemlji,maticnoj zemlji tog istog naucnika.
  • Ilona za precednika!

    23.03.2022 10:28
    Ništa ne brinite! Sledeća izborna kampanja naš predsednik će još bolje od ovog otvarati fabrike!
    Ček, pa ovaj je stvorio kompaniju ... on otvara svoju fabriku?
    ČEKAJ! Kakva crni sledeći izbori!
    Odoše oni u istoriju bre! A neki i u neke druge ustanove ...
    Izvini Ilone što nisam izdržao, ali kapiram da tebi ovo neće smetati :-)
  • Upućen

    23.03.2022 10:25
    @Realista
    'Ajde dete izađi iz kladionice, prestani da bojiš zidove po Limanima i idi malo pa se prvo raspitaj šta je čovek uradio do sada u životu.
    Važno da nemaš slične primedbe za Prvorođenog, Koferčeta, celu tu polupismenu bagru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.