Svetska banka odobrila 50 miliona dolara zajma Srbiji

Svetska banka saopštila je da je Odbor izvršnih direktora odobrio zajam Srbiji u protivvrednosti 50 miliona dolara za Projekat čiste energije i energetske efikasnosti za građane.
Svetska banka odobrila 50 miliona dolara zajma Srbiji
Foto: Pixabay

"U nameri da pomogne Srbiji da ostvari strateške ciljeve, dekarbonizaciju ekonomije i uključivanje većeg broja građana u energetsku tranziciju, Odbor izvršnih direktora Svetske banke je odobrio zajam u protivvrednosti od 50 miliona dolara za Projekat čiste energije i energetske efikasnosti", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cilj projekta da doprinese uštedi energije i omogući građanima veću udobnost i toplije domove, kroz ulaganja u čista i efikasna rešenja za grejanje i ugradnju sistema krovnih solarnih panela, a napuste fosilna goriva koja zagađuju vazduh.

"Stambeni sektor u Srbiji poseduje veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje energetske efikasnosti jer domaćinstva čine oko jednu trećinu finalne potrošnje energije u Srbiji, a oko tri četvrtine energije koju koriste služi za grejanje", rekao je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.
 
Ocenio je da će ulaganja potrebna za povećanje energetske efikasnosti, naročito u porodičnim kućama u kojima živi najveći broj građana sa nižim prihodima, doneti značajne socijalne, ekonomske i ekološke koristi.
 
Očekuje se da će tokom pet godina trajanja projekta ulaganje u održivo grejanje stići do 25.000 domaćinstava. Oko 2.500 najugroženijih domaćinstava dobiće podršku putem "dopunskih subvencija" za socijalnu inkluziju, a 3.000 domaćinstava trebalo bi da prestane da koristi tradicionalne vidove grejanja na čvrsta goriva.
  • Dragan

    29.03.2022 07:17
    Ah
    Francuska 48 nuklearnih elektrana ima kakva bre zelena struja.Kolektor ili vetrenjača ne mogu ni kuću snabdeti strujom a kamoli grad,državu.Hoćemo dve nuklearke .Mađarska gradi naj veći u Evropi,Rumunija počela isto gradnju nuklearke,Krško se do građuje sa još jednim traktorom.Nuklesrke su danas naj čistije i naj bezbednije.Černobil je pravljen u fabričkoj hali sa što manje novca.
  • Антун Чупак

    26.03.2022 22:53
    Бог те мазо,све жут до жутога!!
  • Nogometaš

    26.03.2022 08:34
    Fudbal
    Super,biće još 2 kola premijer lige za te pare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.