Analitičar Marković: U Srbiji će, kao i uvek, najviše stradati sirotinja i penzioneri

Rat u Ukrajini i zatvaranje ruskog tržišta dovešće mnoge srpske firme do bankrota, smatra novinar Miša Brkić, a njegov kolega Radmilo Marković misli da će stradati i evropsko i sva ostala tržišta.
Analitičar Marković: U Srbiji će, kao i uvek, najviše stradati sirotinja i penzioneri
Foto: Pixabay
Marković je ipak naglasio da će u Srbiji, kao i uvek, najviše stradati sirotinja i penzioneri, zato što su cene hrane mnogo skočile još i pre rata u Ukrajini.
 
Podseća da je sa svetskog tržišta sada uklonjena ogromna količina žitarica, a da će problem biti i veštačko đubrivo, pošto je Rusija njegov najveće proizvođač.
 
Prema njegovim rečima, možemo zbog toga očekivati da poskupi i ostala hrana, ne samo žitarice, jer je đubrivo potrebno i za kafu u Brazilu, kao i za industrijsko bilje potrebno za ishranu stoke, što dovodi do rasta cena mesa i mleka.
Kako je ukazao, Narodna banka Srbije (NBS) očekuje da se inflacija smiri od polovine godine, ali bi to trebalo uzeti sa rezervom, kako zbog mogućeg nastavka rata, tako i činjenice da NBS ni pre rata nije tačno procenila rast inflacije.
 
Kada je u pitanju NIS, kompanija u većinskom ruskom vlasništvu, kojoj bi zbog toga od 15. maja moglo biti zabranjeno da trguje ruskom naftom, on je podsetio da 2009. nije bilo mnogo glasova koji su bili protiv prodaje NIS i da su za to u Skupštini glasali i DS, i DSS, i radikali.
 
"Ispostavilo se da je NIS postao mnogo uspešnija kompanija nego do tada, ali smo time svoju energetsku sudbinu vezali za Rusiju", napominje Marković, ocenjujući da tu sada nema brzog rešenja, jer "ne možeš tanker da okreneš za minut u drugom smeru".
Po njemu, činjenica da Srbiji najveći deo gasa i nafte stiže iz Rusije ne može se promeniti ni ove, ni sledeće, ali ni za dve godine.
 
"Postoji mogućnost da se naprave dve nuklearne elektrane u narednih 10 godina, ali to je na dugačkom štapu", ukazao je Marković.
 
S druge strane, Brkić smatra da bi, u slučaju zabrane da NIS posluje sa EU, moglo da se desi da Gaspromnjeft, u dogovoru sa Vladom Srbije, odluči da proda tu kompaniju nekoj trećoj firmi ili državi Srbiji, kao manjinskom vlasniku.
 
Kako je podsetio, u Srbiji je postojao vrlo jak ruski lobi među političarima, analitičarima, pa i novinarima, da zemlja zapravo nema alternativu i da je Rusija jedini izvor iz kojeg možemo da dobijamo i naftu i gas.
 
"Teza je bila da su svi drugi izvori i pravci snabdevanja nedostupni i skupi, što se pokazalo netačnim, jer su mnoge susedne države počele ozbiljnu energetsku tranziciju", naglasio je Brkić.
 
Srbija u krizu ušla sa inflacijom
 
Prema njegovom viđenju, države Centralne i Istočne Evrope, sada kada nastaje ova kriza, imaju probleme, ali ne tako kao Srbija, koja i u nafti i u gasu ključno zavisi od Rusije.
 
Brkić još navodi da je Srbija u ovu krizu ušla sa inflacijom, čiji je rast velikim delom uzrokovan time što je vlast prethodne dve godine neselektvno delila novac iz budžeta i, prema procenama Fiskalnog saveta, potršila 50 odsto više nego uporedive zemlje Centralne i Istočne Evrope.
 
"Nastave li se ti negativni trendovi vezani za rat, iduće godine Srbija bi mogla da uđe u stagflaciju, istovremeni pad proizvodnje i rast cena, a toga se svi ekonomisti plaše", upozorava Brkić.
 
Usled krize, biće zaustavljen izvoz brojnih prehrambenih proizvoda, automobilskih guma, ženskih čarapa, garderobe, predviđa Brkić i kao moguća tržišta za izvoz voća pominje Indiju, Bliski Istok, mediteransku Afriku i Egipat, ali misli da će i to biti teško.
 
"Mislim da će hrana koju smo izvozili u Rusiju ostati ovde, pa njena cena može i da padne, što bi mogla da bude dobra vest za građane Srbije", zaključio je Brkić.
  • V

    29.03.2022 10:26
    Ne znam zašto se u komentarima svi lepe za vlast. Nigde u članku nije rečeno da je isti neće naterati i da je neko drugi u vladajućoj garnituri. Kriza je svuda u svetu, blago onima koji misle da to ko je nama predsednik može krizu da spreči.
  • Dragan

    29.03.2022 06:43
    Ah
    Ja u penziji i pored pravosnažne presude suda iz 2020 PIO ne želi i pored uplaćenog duga poslodavca iz 2015-2018 da izda novo rešenje,uz to izgubili celu 1994 g iz obračuna.Znate li da godinu hiper inflacije (hleb tri milijarde) računaju kao socijalno primanje od 200 din.Za dve godine ži iza manje uz 40g staža odbiju 18% (moj slučaj) uz prinudni odlazak u pre vremenu penziju (brisanje sa spiska NSZ i ukidanje zdravstvenog osiguranja u vreme vanrednog stanja 2020).
  • pera nevera

    28.03.2022 23:18
    Da te grupe će nadrljati , samo što to nema nikakve veze sa situacijom u Ukrajini. Penzije su protivustavno i protivzakonito umanjene i tako isplaćivane godinama pre Ukrajinske krize, poskupljenja u Srbiji su počela još krajem prošle godine. Prema podacima urostata, Evropske agencije za statistiku , u Srbiji je zabeležen najveći rast cena hrane u Evropi u poslednjih godinu dana. Ovi dežurnim režimskim analitičarima je za sve kriva Ukrajina,a pravi krivac za loše stanjeu Srbiji je vlast u Srbiji koja nema mehanizme da pomogne najugroženijim grupama stanovništva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.