Za malinare najveći problem nedostatak sezonskih radnika

Malinari ove godine očekuju dobru cenu za "crveno zlato", ali i probleme zbog nedostatka sezonskih radnika.
Za malinare najveći problem nedostatak sezonskih radnika
Foto: Pixabay

Za razliku od ranijh godina, kada su proizvođači ovog voća rizikovali svoju proizvodnju pod otvorenim nebom, ove sezone je situacija drugačija, jer je sve više onih koji zasade osiguravaju od elementarnih nepogoda.

"Pre nego što počnemo sa bilo kakvim radovima u našim malinjacima, prvo ih osiguramo. Osiguranje je u prethodnom periodu bilo veoma pristupačno, država suvencioniše sa 70 odsto, a proizvođač daje 30 odsto. Svima nama osiguranje mnogo znači, jer smo mnogo opušteniji tokom rada i znamo da ćemo na kraju proizvodnje imati siguran prihod, bez obzira na to kakve će vremenske prilike biti", kaže za Glas Zapadne Srbije malinar Dragoš Luković.

On napominje da je u poslednjih nekoliko godina bilo svega, od mraza, kiše do suše, tako da je osiguranje spas za srpskog poljoprivrednika, jer je ulog zaista veliki.
 
Ono što malinarima ove godine otežava proizvodnju kao i svim ostalim poljoprivrednicima jeste nedostatak sezonskih radnika.
 
"Spremni smo da radnike dobro platimo, ali je sve manje zainteresovanih da rade u ariljskim malinjacima, tako da će biti problem ko će obrati ariljske malinjake", kaže Luković.
 
Napominje da je evidentno da će malina ove godine imati visoku cenu, ali da je i repromaterijal znatno poskupeo.
  • Detelina

    02.04.2022 23:35
    Malo mi je muka od “malinara”
    Ko sta radi malinari kukaju. Kada ste zadnji put culi da proizvodjaci krompira, sljive, kupusa, paradajza tako kukaju, blokiraju puteve, prete… Zasto malinari imaju poseban tretman? Izvoz maline nije zabranjen, kukuruza i soje jeste… itd, itd…
  • Mira

    01.04.2022 22:21
    Svi bi da budu influenseri i jutjuberi. Čak i menadžeri su zanimanje prošlosti.
  • Djomla

    01.04.2022 14:54
    Ili ili
    Pa ili imas da platis I radis posao ili nemas.ne mozes ocekivati vise da ti zaradis 50.000e godisnje a radnik 5000e.pri tom da 80% posla odrade radnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.