Netfliks prvi put u 10 godina ostao bez pretplatnika - koštao ga i odlazak iz Rusije

Broj pretplatnika Netfliksa opao je prvi put posle više od jedne decenije, pa je u prva tri meseca ove godine izgubila čak 200.000 pretplatnika, javlja BBC.
Netfliks prvi put u 10 godina ostao bez pretplatnika - koštao ga i odlazak iz Rusije
Foto: Pixabay
Do pada je došlo nakon što je kompanija podigla cene na ključnim tržištima, uključujući Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, a povukla se iz Rusije.
Takođe, Netfliks tvrdi da dolazi još gubitaka zbog deljenja naloga među korisnicima, čemu želi da stane na put.
Šef kompanije Rid Hejstings upozorio je investitore da očekuje da će još dva miliona pretplatnika otići u naredna tri meseca - do jula.
 
"Naš rast prihoda je značajno usporen kao što pokazuju naši rezultati i prognoze u nastavku", saopštila je kompanija.
 
Poslednji put kada je Netfliks izgubio članove u jednom kvartalu bio je oktobar 2011. godine, a trenutno ima više od 220 miliona pretplatnika širom sveta.
 
Povlačenje iz Rusije, korak koji je Netfliks preduzeo nakon rata u Ukrajini, koštao ga je 700.000 pretplatnika, a još 600.000 ljudi prekinulo je pretplatu u Sjedinjenim Državama i Kanadi nakon povećanja cena, saopštila je kompanija.
 
U Velikoj Britaniji, domaćinstva su otkazala više od 1,5 miliona pretplata za strimovanje u prva tri meseca ove godine, a 38 odsto njih je reklo da želi da uštedi novac.
 
Gubici u prvom kvartalu su delimično nadoknađeni prijavama na drugim mestima kao što su Japan i Indija.
 
Netfliks se suočava i sa intenzivnom konkurencijom, jer kompanije od Amazona i Epla do tradicionalnih medijskih firmi poput Diznija, ulažu novac u svoje usluge onlajn strimovanja. 
  • Boi

    20.04.2022 12:52
    Prodje mi vece trazeci sta cu da gledam. Iako ima na hiljade filmova i serija, stvarno naci nesto kvalitetno u ponudi je retkost.
  • s

    20.04.2022 10:30
    Go woke go broke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.