Proknjižena kupoprodaja akcija NIS-a: Gaspromnjeft sada ima 50 odsto akcija zbog sankcija

Gasprom ima 6,15 posto akcija Naftne industrije Srbije, proknjiženo je na Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHOV).
Proknjižena kupoprodaja akcija NIS-a: Gaspromnjeft sada ima 50 odsto akcija zbog sankcija
Foto: 021.rs

Posle blok trgovine obavljene u petak, Gaspromnjeft ima 50 procenata akcija NIS, što znači da više nema većinski udeo u naftnoj kompaniji.

Svoj paket Gasprom je stekao kupovinom 10 miliona akcija NIS od Gaspromnjefta. 

Drugi po snazi akcionarski paket od 29,87 procenata i dalje ima Republika Srbija. Ukupno u vlasništvu fizičkih lica je 16,44 miliona akcija odnosno 10 procenata NIS. Na kastodi računima ukupno je 2,92 procenta akcija NIS-a.
 
Nedeljnik "Vreme" objavio je prošle nedelje da je na Beogradskoj berzi u petak prodato oko šest odsto Naftne industrije za oko 7,2 milijarde dinara. Na sajtu Beogradske berze (BELEX) objavljena je samo informacija da je nešto više od 10 miliona akcija prodato, ali izmena nije bila uneta na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti (CrHOV), tako da nije bilo poznato ko je kupac.  
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak izjavio da nije bilo nikakve suštinske promene vlasništva u Naftnoj industriji Srbije. Vučić je odgovarajući na pitanje Euronews Srbija na konferenciji za medije rekao da je zapravo Gaspromnjeft prodao udeo u vlasništvu Gaspromu, jer ova kompanija nije obuhvaćena sankcijama EU. 
 
"Nikakva suštinska promena se nije desila. To je valjda urađeno jer je Gaspromnjeft bio pod sankcijama, a Gasprom nije, jer Evropljanima treba gas od Gasproma, ali ne i nafta od Gaspromnjefta", rekao je Vučić. 
 
Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija s određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak državnih firmi naveden i Gazpromnjeft. 
 
Srbija je izuzeta iz aktuelnog, Petog paketa sankcija Rusiji. Da su sankcije primenjene to bi značilo da NIS ne može da se snabdeva sirovom naftom od Jadranskog mora do rafinerije u Pančevu putem naftovoda JANAF, što je ustaljen, stabilan i najjeftiniji vid transporta.  
 
Nakon što je Srbija izuzeta iz paketa sankcija, oglasila se i Kompanija Jadranski naftovod (JANAF) saopštenjem da nastavlja sa normalnim isporukama nafte Naftnoj industriji Srbije u skladu sa ugovorom koji ima sa kompanijom. 
 
Inače, u javnosti se pominjalo više opcija kako bi Srbija mogla da izbegne posledice ukoliko se primeni Peti paket sankcija. Kao jedna od opcija se pominjala i mogućnost nacionalizacije, odnosno oduzimanja veinskog vlasništva ruskoj strani bez njihovog pristanka.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i u petak takvu mogućnost odbacio.
 
"Mrzim otimanje imovine, mrzim sve ono što se dešavalo '45, '46, '47. u našoj zemlji. To je nemoralno, nefer i to su stvari koje se ne rade. Ne pada nam na pamet da to radimo", rekao je Vučić.
  • Dragan

    09.05.2022 08:03
    Ah
    Odluka EU ni 1% bilo čenu ruskom.Nacionalizovati i vratiti državi.Sankcije Rusiji da se uvedu 100%.EU vas gleda i nema šanse da ikad uđete u EU.
  • Anti Putin

    08.05.2022 20:41
    U svemu je najbitnije da dzepovi ruskih oligarha I dalje ostaju puni.
    Nikako se ne sme dozvoliti da ti dzepovi budu prazni.
  • .

    08.05.2022 20:13
    Vojvođanski Naftagas vratiti Vojvodini.
    A Rusi ovde nemaju više šta da traže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.