Mlinari: Zbog zabrane izvoza brašna izgubljeno 17 miliona evra

Mlinari u Srbiji su zbog skoro dvomesečne zabrane izvoza pšeničnog brašna propustili mogućnost da prodaju oko 40.000 tona brašna i zarade 17 miliona evra.
Mlinari: Zbog zabrane izvoza brašna izgubljeno 17 miliona evra
Foto: Pixabay
To je rekao direktor poslovnog uduženja mlinara "Žitounija" Zdravko Šajatović.

Vlada Srbije donela je 11. marta odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kojom je zabranjen izvoz brašna, 21. aprila odluku o uvođenju mesečnih kvota, a 30. aprila kvota je povećana sa 20.000 na 23.000 tona.

Šajatović je rekao da je novu odluku o slobodnom izvozu Vlada Srbije obrazložila argumentima koje su mlinari naveli pri zabrani izvoza, da je ona nepotrebna jer su zalihe velike, domaće snabdevanje nije ugroženo, a da mlinari moraju da prodajom obezbede sredstva za kupovinu pšenice novog roda.
 
Osim toga, zabrana je doprinela da pojedine vrste brašna, koje nisu bile potrebne domaćem tržištu, ostanu neprodate na zalihama.
 
Dodao je da se nada da će se tražnja za brašnom zadržati na visokom nivou i da će se vratiti kupci iz Severne Makedonije i Crne Gore koji su posle zabrane izvoza brašna iz Srbije taj proizvod kupili u Bugrskoj, ali je bio lošeg kvaliteta i skuplji.
 
On je rekao da je odluka o slobodnom izvozu brašna dobra i da je njome smanjena šteta od odluke o zabrani izvoza.
  • 9

    12.05.2022 17:41
    Ništa ništa
    Sve će to nadoknaditi povećanje cena na
    domaćem tržištu
    i odraćemo marvi kožu sa leđa , a kad počnu
    da se bune pustićemo navijače, zatvorenike i
    naoružanu policiju na narod koji će i poskupljenje
    i batine primiti sa oduševljenjem. Jer tako je glasao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.