Ministarka privrede: Nismo znali planove za radnike Fijata, naš mentalitet mora da se menja

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da država, koja se ugovorom obavezala da subvencioniše proizvodnju električnog automobila, nije znala o planovima "Stelantisa" za radnike "Fijata".
Podsetimo, pred radnicima je izbor da li će ići na rad u inostranstvu ili će biti proglašeni tehnološkim viškom, odnosno dobiće otkaz uz otpremnine.
 
Atansković navodi da će država pokušati da nađe najbolje mogući način za ljude koji ne budu hteli da prihvate nijednu ponuđenu soluciju.

"Na mendžmentu kompanije je bilo da odluči šta će sa radnicima za to vreme dok budu menjali mašine i sređivali hale za početak proizvodnje električnog automobila. Mi nismo znali šta je njima na umu", rekla je Atanasković za list Politika.

Ona je navela da u ugovoru ne stoji ništa od onog što je "Stelantis" ponudio radnicima, već samo to da će novi model početi da se proizvodi sredinom 2024. godine.
 
Kompanija je radnicima "Fijat Krajsler automobila (FCA) Srbije" ponudila da za to vreme pređu u jednu od četiri fabrike u - Italiji, Nemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj ili da dobrovoljno napuste firmu uz otpremninu.
 
Atanasković je odrečno odgovorila na pitanje da li postoji mogućnost da radnici ostanu u Srbiji na plaćenom odsustvu i dobijaju 65 odsto od zarade, a da ne rade dok čekaju da počne proizvodnja novog model.
 
"Mogli bi da zarade tri puta više (nego u Srbiji). Sada je stvar samo u tome da li naši ljudi hoće da idu. Možda kad razmisle, i prihvate ponudu. Ali da dobiju novac, da sede i da ništa ne rade, to sigurno nema nigde. Naš mentalitet mora da se malo da se menja, navikli smo da živimo u drugom svetu", rekla je Atanasković.
  • Aga

    15.05.2022 12:17
    čitam
    Komentare hejtera , jel su svi kreteni , neznalice, na ovim portalu ? PRIVATNA FIRMA alo neznice nigde u svetu država ne sme da meša ! Opet Vlada želi da pomogne koliko je moguće , kako li hejteri ne uspevaju išta da shvate , a znam patološka mržnja i ekstremna neobrazovanost!
  • milicica

    14.05.2022 21:52
    a da promenimo vas
    Koji ste dozvolili da radnici budu u toj situaciji. Radili su dok su trajale subvencije i ako u ugovoru nije predvidjeno to sto rade zasto im se dozvoljava. Niko sto je sramotno.nista ne radi da se radnik zastiti
  • dijasporac

    14.05.2022 17:59
    Sudeci po vecini komentatora sasvim je u redu da "zaposleni" u Fiat Srbija dobijaju 2 godine platu ( pa bila ona i 100e) iz drzavnog budzeta odnosno na racun i paora iz Odzaka i drvosece sa Tare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija