Vlada poručila da neće dozvoliti ni jedan otkaz u Fijatu: U suprotnom, radnici spremni na blokade

Delegaciji Fijatovih radnika i gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću danas je na sastanku sa ministarkama za rad i privredu u Beogradu poručeno je da ni jedan radnik ne sme da dobije otkaz.
Vlada poručila da neće dozvoliti ni jedan otkaz u Fijatu: U suprotnom, radnici spremni na blokade
Foto: Pixabay (ilustracija)
Predsednik Samostalnog sindikata sestrinske kompanije Fijat plastik koji je učestvovao u razgovorima Zoran Miljković je rekao agenciji Beta da su dobijena uveravanja da vlada Srbije neće da dozvoli da radnici dobiju otkaze.
On je rekao da će poslodavac do kraja maja izaći sa predlogom socijalnog programa za radnike kompanije Fijat krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu.
Taj program se odnosi na dve opcije isključivo na dobrovoljnoj osnovi: odlazak iz fabrike uz otpremnine i odlazak na rad u fabrike u inostranstvu Stelantisa, u čijem sastavu posluje Fijat.
 
Miljković je rekao da će ih o tom predlogu socijalnog programa obavestiti ministarka za rad Darja Kisić, ali da će njegova važnost zavisiti od toga da li će ga radnici prihvatiti ili ne.
 
Dogovoreno je i da Fijat ima mogućnost da, shodno domaćem zakonu, uputi radnike na rad u druge kompanije do godinu dana u Kragujevcu ili udaljene do 50 kilometara od tog grada.
 
Ukoliko ne iskoristi tu mogućnost, a radnicu ne prihvate opcije socijalnog programa, poslodavac mora da ih zadrži na radnom mestu, bez otpuštanja.
 
"Ukoliko Fijat odstupi od dogovora, poručili smo ministarkama, više od 3.000 radnika je spremno da protestuje i organizuje blokade u Kragujevcu i Srbiji", rekao je Miljković.
 
On je dodao da će danas biti zatraženo od predstavnice kompanije FCA za jugoistočnu Evropu Silvije Verneti da smeni direktora fabrike u Kragujevcu Nikolu Jerotijevića koga su označili kao krivca za nastalu situaciju.
 
Kako je objasnio Miljković, on je odgovoran "nesporazum" sa radnicima koji je nastao jer su predstavnici rukovodstva fabrike u razgovoru sa radnicima prošle nedelje pretili otkazom i ucenjivali ih.

Teme

fijat
  • G

    17.05.2022 07:26
    G
    Radnici su sami,krivi!!! Dali je iko zaista poverovao u Vuciceve lazi...i stoje najgore jos poceli da uzimaju kredite!!! Kada cujes i vidis od pametnijih i kazuti neulazi u ovo kola a ti zbog siromastva udjes eeee sada nema!!! Koga ste kolektivno podrzali sada neka vam taj hrani porodice!!!
  • Radnik

    16.05.2022 22:07
    Magla
    Nazalost vecina komentara je u negativnom kontekstu, kao i vidjenje same situacije sa fabrikom. Mozda u Vojvodini ili Beogradu ova fabrika nije bitna sada kada je oko 80% novih kompanija upravo tamo, ali nama u Kragujrvcu je Fiat jako bitan. Najmilije bi mi bilo da svi vi koji komentarisete radnike fiata dodjete u fabriku na nedelju dana da radite na liniji u punom kapacitet u 10 ili 12 sati koliko se radilo u punoj proizvodnji za platu manju od prosecne. Svi vide sada kada radnici nece raditi, a bice placeni i to minimalno, a dok su radili i punili budzet to niko nije komentarisao. Izdrzavajte vi vase porodice sa 300e mesecno... Nazalost u KGu nema mnogo boljih opcija, tako da je nama ova fabrika '' zlato''...
  • Ako ne uvedemo

    16.05.2022 21:44
    sankcije Rusiji
    Ako ne uvedemo sankcije Rusiji, ugasice nam fabrike kao sto je Fijat hahahaha da da to je razlog ?! Vuciceve zapadne investicije i fabrike od kartona, koje se gase jer se ratuje negde u Africi ili Aziji, a Srbija nece da se mesa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.