Petrović: Poskupljenje struje neophodno, ali ne ako ode na veće plate u EPS-u, uz dalje zloupotrebe

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da je u slučaju Srbije svetska kriza samo ogolila domaću krizu sa strujom i gasom.
Petrović: Poskupljenje struje neophodno, ali ne ako ode na veće plate u EPS-u, uz dalje zloupotrebe
Foto: 021.rs

"Ovaj porast cena od 15-20 odsto bi obezbedio da EPS ne napravi dodatnih 500 miliona evra gubitka za celu sezonu", naveo je Petrović za TV Insajder i naglasio da povećanje cene ima smisla samo uz strukturni zaokret u poslovanju tog preduzeća.

Rekao je da bi povećanje cena trebalo da znači zaokret u socijalnoj politici, te objasnio da relativno nisku cenu sada plaćaju i oni koji treba da budu subvencionisani, ali i svi koji bi morali da plate punu cenu.

Petrović je rekao da je poslednji izveštaj pokazao da je građane koštalo milijardu evra poslovanje EPS-a i Srbijagasa, odnosno ono što se, kako je naveo, naziva socijalna cena struje i gasa.
 
Kazao je da postoje opcije da gubitak EPS-a ide ili u budžet, pa onda svi građani da to plate podjednako bez obzira koliko troše ili da se, bar za sledeću sezonu, taj trošak sada prenese na cene.
 
Petrović je rekao da tek 10-15 odsto potrošnje gasa ide direktno na domaćinstva, a ostatak na privredu i na elektrane.
 
"Na 15 odsto poskupljenja bi inflacija porasla za 1,5 odsto", dodao je.
 
Prema njegovim rečima, porast cene bio bi uzaludan i ne treba ga činiti ako će dovesti ponovo do porasta plata u EPS-u i, kako je kazao, daljeg tolerisanja svih neefikasnosti i zloupotreba, kao i sumnjivih javnih nabavki.
 
"Cene ima smisla podizati jedino ako je to prvi korak u strukturnom zaokretu vezano za poslovanje EPS-a", smatra Petrović.
  • Inženjer ods

    18.07.2022 09:14
    @GN

    Bilo je inženjera koji su po preporuci fakulteta došli u firmu. Nažalost dobili su na PP poslove i posle par godina napustili su firmu. Dok su u međuvremenu većina psihologa , sociologa, pravnika.... Dobilo posao i to sjajan koeficijent. Za ove momke sigurno znam jer su radili inženjerski posao, a neki su i spominjani ranije ovde u vestima.
    I pre kruževića je bila katastrofa, konkuts 100 najboljih za ceo EPS u celoj zemlji tadađnji direktor Tika Simić zaposlio preko 150 ljudi za stalno u Elektrovojvodini. I slažem se sa tobom da nas partijski kadar ubija.
  • zgađen

    18.07.2022 06:20
    Drp sistem i studije
    Mnogo kažu, ali i mnogo lažu. Još nema studije o tome ko je i kako upropastio EPS i pod čijim pokroviteljstvom. Da će struja da poskupi, jasno je, ali neko bi trebao da ide na sud zbog toga.
  • Banderas

    17.07.2022 23:30
    Pa kad razni fotografi za vreme radnog vremena mogu službenim autom biti van firme…poskupljenje je neminovno!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija