Kijev očekuje da u sredu krene prva isporuka žita

Vlasti u Kijevu nadaju se da će sporazum uz posredovanje UN koji treba da ublaži globalnu nestašicu hrane obnavljanjem izvoza žitarica iz regiona Crnog mora početi da se primenjuje ove nedelje.
Kijev očekuje da u sredu krene prva isporuka žita
Foto: Pixabay (ilustracija)

Visoki vladini zvaničnici izrazili su danas nadu da će prva pošiljka žita u okviru sporazuma krenuti u sredu iz luke Cernomorsk.

Savetnik ukrajinskog predsednika za ekonomska pitanja Oleg Ustenko izjavio je da bi Ukrajina mogla da izveze 60 miliona tona žitarica tokom osam do devet meseci, pod uslovom da njene luke nisu blokirane.

Prema njegovim rečima, Kijev bi od prodaje 20 miliona tona žita iz prethodne žetve i 40 miliona tona iz nove žetve mogao da zaradi deset milijardi  dolara.
 
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je da će o bezbednosti brodova sa ukrajinskim žitom tokom plovidbe u Crnom moru brinuti pored Rusije i Turske još jedna strana, koja će biti naknadno određena.
 
Prema njegovim rečima, memorandum Rusije i UN koji je potpisan istovremeno kada i sporazumi u Istanbulu "obavezuje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da pokrene proces i ubedi zapadne zemlje da ukinu sva ograničenja nametnuta na izvoz ruskog žita".
 
Rusija se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uspeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, rekao je Lavrov.
 
"Nelegitimne sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke", rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija