FAO: Znatan pad cena hrane, najviše žitarica i ulja

Vrednost indeksa svetskih cena prehrambenih proizvoda (FAO Food Price Index) značajno je pala u julu, pri čemu su cene žitarica i biljnog ulja zabeležile dvocifren procentualni pad.
FAO: Znatan pad cena hrane, najviše žitarica i ulja
Foto: Pixabay

Kako je saopštila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), indeks svetskih cena hrane u julu je u proseku iznosio 140,9 poena, što je pad od 8,6 odsto u odnosu na jun i predstavlja četvrti uzastopni mesečni pad otkako je ranije ove godine dostigao istorijski maksimum.

Ukazali su, međutim, da je indeks koji prati mesečne promene međunarodnih cena grupe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, ipak ostao 13,1 odsto viši nego u julu 2021. godine.

"Pad cena prehrambenih proizvoda sa veoma visokih nivoa je dobrodošao, posebno kada se posmatra sa stanovišta pristupa hrani, međutim, i dalje se suočavamo sa visokim cenama đubriva, koje mogu da utiču na buduću proizvodnju kao i na troškove života farmera, a među rizicima su i sumorni globalni ekonomski izgledi i kretanje valuta, što sve predstavlja ozbiljan pritisak na globalnu snabdevenost hranom", rekao je glavni ekonomista FAO Maksimo Torero.
 
Vrednost indeksa cena biljnog ulja smanjena je za 19,2 odsto u julu u odnosu na jun, što predstavlja najniži nivo u poslednjih 10 meseci, a na značajan pad cene suncokretovog ulja uticalo je smanjenje tražnje za uvozom uprkos kontinuiranoj logističkoj neizvesnosti u crnomorskom regionu, stoji u saopštenju FAO.
 
Pale su i cene svih žitarica, a pre svih pšenice, i to za 14,5 odsto, delom kao reakcija na dogovor Ukrajine i Ruske Federacije da se deblokira izvoz iz ključnih crnomorskih luka, a delom zbog sezonske dostupnosti od tekuće žetve na severnoj hemisferi.
 
Zabeležen je i globalni pad cene šećera i mlečnih proizvoda, kao i blagi pad cene mesa.
 
U okviru kretanja na tržištu mesa beleži se da su cene živinskog mesa dostigle istorijski najviši nivo, i to zbog jake globalne tražnje za uvozom, kao i malim zalihama zbog izbijanja ptičjeg gripa na severnoj hemisferi.
  • Realista

    07.08.2022 08:45
    srpska logika
    POSKUPLJUJ SVE! imaćemo trošak nivelacije cena i to mora neko da plati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.