Potvrđen kreditni rejting Srbije na nivou BB+, stabilni izgledi za dalje povećanje

Agencija Fič Rejtings (Fitch Ratings) potvrdila je u svom izveštaju kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.
Potvrđen kreditni rejting Srbije na nivou BB+, stabilni izgledi za dalje povećanje
Foto: 021.rs

Prilikom redovne šestomesečne ocene kreditnog rejtinga Srbije agencija Fitch Ratings zadržala je rejting Srbije na nivou BB+, što je jedan nivo do investicionog rejtinga, navodi NBS, ističući da je Agencija "zadržala i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu".

Kao ključne faktore odluke agencija navodi "kredibilan okvir makroekonomske politike koja se vodi u Srbiji", kao i "snažnije upravljanje, ljudski kapital i viši nivo bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom".
 
"Stabilni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga odražavaju i dostupnost spoljnih izvora finansiranja, kao i adekvatnost deviznih rezervi, što omogućava da se apsorbuju pritisci na platni bilans zemlje u vanrednim uslovima na svetskom tržištu", navedeno je u saopštenju.
Guvernerka NBS Jorgovana Tabaković ocenila je, komentarišući odluku Agencije da zadrži krediti rejting Srbije "u uslovima izraženih geopolitičkih rizika i produženog trajanja konflikta u Ukrajini", da je to "još jedna potvrda da je Srbija spremno dočekala izazove kojima je ceo svet izložen u prethodnih više od dve godine".
 
"Adekvatnim i pravovremenim merama i istrajavanjem na stavu da je stabilnost ključna za očuvanje investicionog i potrošačkog poverenja, u Srbiji smo ublažili efekte nekoliko kriza koje se odvijaju istovremeno na globalnom nivou", navela je Tabaković.
 
Agencija procenjuje da će povećanje tekućeg deficita platnog bilansa ove godine biti vođeno visokim cenama energenata, pri čemu navodi otpornost priliva stranih direktnih investicija na nivou od oko 5% bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini 2022. godine, uz očekivanje visokih priliva i u 2023. godini.
Ukupan pritisak na platni bilans ocenjuje kao umeren, naglašavajući u tom kontekstu i značaj visokih deviznih rezervi na nivou od 15 milijardi evra (kraj jula), kao i očuvanu relativnu stabilnost kursa dinara.
 
"U pogledu inflacije, agencija Fitch Ratings ocenjuje da će se, nakon ovogodišnjeg uticaja cena sa svetskog robnog tržišta, inflacija u 2023. godini smanjiti na prosečnih oko 7% i dalje na 3,8% u 2024. godini, što se u velikoj meri poklapa i s projekcijama Narodne banke Srbije", navedeno je u saopptenju NBS.
  • Banderaš

    21.08.2022 18:04
    Školovani prevarant
    Samo sedam dana pre nego što je Lehman Brothers bankrotirao i napravio svetsku krizu,iz Standard & Poor's su procenili vrhunsku likvidnost banke i dodelili joj kreditni rejting AAA+++.
  • Verica

    20.08.2022 09:16
    Prevedeno
    Izvolite, zadužite se da imamo da čerupamo i vašu decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija