Imaju dozvolu, ali nema stoke: Mesne industrije za sada nemaju šta da izvezu u Saudijsku Arabiju

Mada poseduju dozvole za izvoz u Saudijsku Arabiju, mesne idustrije to još nisu realizovale, a nije ni izvesno kada će se to desiti jer je stočni fond mali da bi se to moglo izvesti.
Imaju dozvolu, ali nema stoke: Mesne industrije za sada nemaju šta da izvezu u Saudijsku Arabiju
Foto: 021.rs

Dnevnik piše da Srbija posle 40 godina ponovo može da plasira mesto u Saudijsku Arabiju i to je ministarstvo poljoprivrede ocenilo kao odličnu priliku za domaće uzgajivače, posebno sada kada cene hrane dostižu rekordne nivoe.

Stočari i agroekonomisti se slažu sa ovim stavom, ali i navode da ta spoljnotrgovinska razmena ne može da se ostvari odmah već u narednom periodu, ako i kada Srbija bude imala junadi za izvoz jer je trenutno stočni fond mali i dovoljan za domaće potrebe. 

Direktor Mesne industrije "Srem Šid" Bratislav Bogatić kaže za Dnevnik da se, iako domaća junetina i govedina nije još stigla do arapskog tržišta, ova vrsta mesa ipak izvozi. Po njegovim rečima, na tržište Kine izvozi se zamrznuta govedina i junetina, a količine zavise od potražnje pa se nekad izveze jedan do dva kontejnera nedeljno, a nekada i pet.
 
"To što je Saudijska Arabija odobrila uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda dobra je vest za srpske stočare i predstavlja iskorak u spoljnotrgovinskim arnžmanima sa zemljom koja ima zahtevno i visokoplatežno tržište. Posle ovog sporazuma, sledeći korak je usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda, koji je neophodan u trgovačkim aranžmanima sa muslimanskim zemljama i koji je vrlo zahtevan i obnavlja se svake godine", rekao je nedavno sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.
 
On ističe da je domaća cena junećeg i goveđeg mesa visoka za kupce u Saudijskoj Arabiji, a pošto u Srbiji nema previše utovljene junadi, meso ovde ne može da bude jeftinije nego što je sada, već samo skuplje.
 
"Stočari ne mogu da prodaju grla ispod proizvodne cene samo da bi junad išla u izvoz u Saudijsku Arabiju. Već su nas posetili trgovci iz Saudijske Arabije, ali nismo sklopili posao. Naredne nedelje očekamo još kupaca pa ćemo videti da li ćemo zajedno raditi", kazao je Bogatić.
 
Kilogram junetine u Srbiji košta oko 10 evra, odnosno oko 1.200 dinara, a u proseku je 6,5 evra.
 
"Naše meso je kvalitetnije od junetine i govedine iz Argentine, Brazila, Australije i Novog Zelanda, odakle se Saudijska Arabija snabdeva, ali ne znamo koliko košta u tim zemljama", naveo je Bogatić.
 
Industrija mesa "Đurđević" takođe još nije počela da izvozi meso za Saudijsku Arabiju. Milenko Đurđević za Dnevnik kaže da za to trenutno ne postoje uslovi jer stoke nema na domaćem tržitu.
 
"Obori su nam prazni i dok se ne napune, nema ni izvoza. Nemamo ni krava ni bikova pa nema ni mesa za strana tržišta", kazao je Đurđević i dodao da je dobro što naše meso može da se prodaje u Saudijskoj Arabiji, ali da sada nije trenutak za to jer prvo treba obnoviti stočni fond.
 
Agrarni analitičar iz Novog Sada Čedomir Keco izjavio je da bi naša zemlja, u dva turnusa, mogla da izveze oko 30.000 grla junadi.
 
"Sada nam je stočni fond mali i mogli bismo mesečno u Saudijsku Arabiju da izvezemo svega 20 tona mesa. Ipak, ta trgovina mogla bi se znatno povećati ukoliko bi se podsticaji po grlu stoke s 15.000 dinara dogodine uvećali na 20.000 dinara", rekao je Keco.
  • Farma

    26.08.2022 20:33
    Neće više biti mesa ni za domaće tržište. Misle podignu subvenciju pa da se zapati ponovo stoka a posle uzimaju đžabe. Ovčari su propali od te subvencije, a ovaj Đurđević hoće obnovu stočnog fonda a uzima jagnjad ispod 300 din. Zagarantujte otkupnu cenu, mešetari.
  • Сеновић

    24.08.2022 09:26
    Мисли ли неко да ке то у власти икога брига. Дали су дозволу знајући да нема. Да има , дозволе не би било.
  • Обсервер

    23.08.2022 11:00
    Дозвола
    Мој комшија је имао дозволу за вожњу аутомобила, али није имао ауто. Министарство пољопривреде, одавно има квоту за извоз јунетине у ЕУ, а није испунило ни 10% годишње. Шкрипи ђерам....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.