Cene hrane u svetu u padu peti mesec zaredom

Indeks cena hrane na svetskim tržištima UN-ove agencije za hranu u padu je već peti mesec zaredom, pošto je nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka doprineo boljim izgledima za snabdevanje.
Cene hrane u svetu u padu peti mesec zaredom
Foto: Pixabay
Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da je njen indeks cena, koji prati prehrambene proizvode kojima se u svetu najviše trguje, prošli mesec u proseku iznosio 138 bodova u odnosu na revidiranih 140,7 za jul.

Indeks je pao s rekordnih 159,7 u martu, zabeleženih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Indeks cena žitarica pao je 1,4 odsto na mesečnom nivou u avgustu. Ponovno su se otvorile ukrajinske crnomorske luke i povoljni su izgledi za žetvu pšenice u Severnoj Americi i Rusiji, objavila je agencija.
 
Ali, indeks cena kukuruza porastao je 1,5 odsto prošlog meseca pošto je vruće i sušno vreme smanjilo izglede za proizvodnju u Evropi i Sjedinjenim Državama, dodaje se.
 
Pale su cene biljnog ulja, šećera, mlečnih proizvoda i mesa, delimično zbog povećanih zaliha.
  • Baba Jula

    05.09.2022 07:28
    Bas da cujem
    Sad ce na ovu vest Brnabic, po nalogu Sefa, da reaguje i kaze kako ovakve netacne vesti plasiraju neprijateljski informativni programi, izdajnici, koji napadaju Vucica, dok on,uz casu skupog vina, krvari za ovu zemlju, muci se da je zaduzi i rasproda...
  • Voja

    04.09.2022 22:27
    Molim
    Kod nas vec peti mesec raste i ima tendenciju nestašice svega.
  • Ana

    04.09.2022 21:16
    Kod nas od alavosti za sebe naši biznismeni i političari nisu imali vremena da se bave stanjem u svetu te su neobavešteni, tako da kod nas cena hrane će i dalje da raste i stanova i svega to je ekonomski tigar što više da košta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.