Devizne rezerve NBS uvećane na oko 15,9 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta ove godine iznosile su 15 milijardi i 875,6 miliona evra i bile su za 852,7 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.
Devizne rezerve NBS uvećane na oko 15,9 milijardi evra
Foto: Pixabay
Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13,13 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 796,7 miliona evra.
Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 430 miliona evra) i priliva po osnovu prodaje državnih deviznih hartija od vrednosti u iznosu od 336,6 miliona evra.
 
Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 39,2 miliona evra, po osnovu donacija 36,9 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (neto 22,9 miliona evra).
 
Efekat tržišnih faktora u avgustu bio je negativan u neto iznosu od 12,9 miliona evra.
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 896,3 miliona evra i bio je za 167,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.
 
U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 6,2 milijarde evra.
 
Vrednost dinara prema evru u avgustu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.
 
NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu kupila 450 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 905 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.
  • Aga agatoni akademik

    11.09.2022 09:06
    Musaši
    Hahahahahaha haha ako si sebe ubedio šta te briga za istinu hehe
  • Musaši

    11.09.2022 08:37
    Šta vrede rezerve kad dugujemo 50 milijardi dolara?
    A dugovali smo 15 milijardi dolara kad su ovi lopovi došli na vlast.
  • Zokins

    09.09.2022 19:27
    struja
    Znači ima za struju!! Ako je potrebno preko 3 milijardi evra za sezonu ,onda ima dovoljno!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.