Srbija želi stendbaj aranžman sa MMF-om

Stalna predstavnica MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova potvrdila je da su vlasti u Srbiji izrazile interesovanje za postizanje stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom.
Srbija želi stendbaj aranžman sa MMF-om
Foto: Pixabay
Ona je za "Politiku" kazala da bi, u slučaju postizanja finansijskog aranžmana, trenutno važeći savetodavni aranžman koji Srbija ima sa Međunarodnim monetarnim fondom bio otkazan.

Ustjugova je objasnila da je standardna procedura da, posle zahteva za sklapanje stendbaj aranžmana, tim MMF vodi razgovore sa vladom kako bi procenio ekonomsku i finansijsku situaciju i veličinu ukupnih finansijskih potreba zemlje, kako bi bio postignut sporazum.

"Kada se postigne dogovor oko politika i finansijskog paketa, Izvršnom odboru MMF-a se daje preporuka da podrži političke namere zemlje i proširi pristup resursima MMF-a. U slučaju finansijskog aranžmana sa MMF, trenutni nefinansirajući Instrument za kordinaciju politike će biti otkazan", kazala je Ustjugova.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima da očekuje da bude dogovoren stendbaj aranžman sa MMF-om.
  • Laloš

    14.09.2022 22:15
    Pripremite se za ozbiljno *****. Pad plata u javnom sektoru, pucanje balona nekretnina, kamate na kredite u nebo, restrikcije struje, smrzavanje jer gasa neće biti niti ćemo imati čime da ga platimo, smanjenje potrošnje i generalno kupovne moći koliko god mislimo da je sada mala biće daleko manja. Od Tigra do olinjalog mačora u 6 meseci.
  • crni domino

    14.09.2022 22:02
    Trenutno važeći savetodavni aranžman koji Srbija ima sa MMF bi bio otkazan ako bi se postigao Stend baj aranzman Srbije i MMF... A ja mislio da je gospodja Guvernanta Jorgobanka Tabakovic pametnica koja zna svoj posao, kad ono MMF joj vodi posao!
  • Banderaš

    14.09.2022 17:28
    Školovani prevarant
    Srbiji pristižu 6,3 milijardi $ za vraćanje do 31.12.22.,zadužila se još 1,7 milijardi u zadnjih 10 dana,78% PDV a se plaća na uvoznu robu,a samo 22% je roba proizvedena u srpskim fabrikama!!
    Ne postoji zemlja na svetu koja sa privrednom zapošljenošću od 22% može pokrivati redovne troškove i vraćati dugove.
    Ova izjava MMFa potvrđuje ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi srbija pred zimu!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija