Povećanje minimalca problem za oko 50.000 firmi i poslodavaca

Povećanje minimalne plate na 40.020 dinara, dovešće do godišnjeg povećanja troškova poslovanja za 350 miliona evra.
Povećanje minimalca problem za oko 50.000 firmi i poslodavaca
Foto: Pixabay
Država je na sebe preuzela deo tereta, povećanjem neoporezivog dela zarade i smanjenjem izdataka za penzijsko invalidsko osiguranje, čime se smanjuje i opterećenje na zarade na 59,4 odsto. To međutim, neće pomoći svim poslodavcima, kaže za N1 Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.
"Ovo što je privreda dobila od države, kompenzaciju za povećanje minimalne zarade za 14,3 odsto, dobro će doći poslodavcima koji čini 85 odsto privrede, a koji ne isplaćuje minimalne zarade, oni će dobiti olakšice, a njihovo poslovanje je inače dobro", kaže Atanacković.
Unija poslodavaca, međutim, mora da razmišlja o svim svojim članovima, a posebno o - najslabijim.
 
"Uostalom i sindikati, kada se zalažu za povećanje minimalne zarade, oni se ne zalažu za one koji imaju 100.000 dinara platu, nego za one koji su na minimalcu. I mi isto tako, tvrdeći da je povećanje od 14 odsto za poslodavce veliko, i da država, bez obzira što je preuzela teret na sebe, da se to odnosi na kompletnu privredu, pa i na one koji isplaćuju velike zarade, i oni će imati najveću korist od toga što se povećava neoporezivi deo zarade. Mi u stvari mislimo da je potrebno odvojiti najugroženiji deo privrede i građana, kako bi se posebne mere, pomoć iz budžeta - usmerili ka njima", naglašava Atanacković.
 
Takvih firmi, koje isplaćuju zaposlenima minimalac je, dodaje, oko 50 hiljada, i oni su u izuzetno teškoj situaciji i bez povećanja troškova koja donosi povećanje minimalne zarade.
 
"Njima bi trebalo omogućiti poreske olakšice ili kupovinu energenata po povlašćenoj ceni, na primer", ocenio je Atanacković.
 
Uticaj poskupljenja kredita
 
Komentarišući povećanje kamatnih stopa na privredu, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da je privreda godinama navikla na nizak stepen inflacije, a sada je dvocifren.
 
"S druge strane kamate su bile nulte - sada kada su kamate porasle, svi koji su uzimali kredite, a da se nisu obezbedili za slučaj većih kamata, biće opterećeni, posebno oni koji neće biti u situaciji da povećavaju cene i na taj način kompenzuju veće troškove kredita", kaže Atanacković.
  • Nema nevinih

    20.09.2022 20:45
    Svaki poslodavac koji ne moze da plati radnika 500e plus doprinosi i ostalo, neka slobodno zatvori svoj biznis ili neka pocne sam da radi sa svojom porodicom i neka njih placa 300e. Ovo pogotovo vazi za zapadne kompanije koje iznose pare iz Srbije, a uzele su subvencije u zadnjih 15god.

    Previse vas je bahatih i alavih, zelite sa malim biznisom da obrcete pare kao neko srednje preduzece i da jednom godisnje kupite nov luksuzan auto i sl...

    ps. da se razumemo ne radim za minimalac i da, debelo sam iznad proseka u privatnom sektoru i radim sa mnogim privatnicima i poznajem im vrline...da ne kazem mane...
    Onim cestitim se unapred izvinjavam...za Vas ovo ne vazi....
  • Besna

    19.09.2022 06:06
    Besna
    Sve firme koje isplacuju minimalac zatvoriti,
  • Radnik sa minimalcem

    18.09.2022 23:10
    Mali minimalac
    Većina komemtara je predlog da poslodavci koji isplaćuju minimalac budu zatvoreni. Važi. 2 plate (2radnika za dve smene) +65%porezi i doprinosi + najam lokala+porez na to+ trskovi mesečnih režija=210.000rsd. Sve to bez dinara zarade. E sad, ko vidi samo 40.000 kao jedini trošak poslodavca, neka se oproba u privatluku, želim mu svu sreću, jer mu je jako potrebna da bi opstao. Druga opcija je: nađite posao za 80.-100.000i promenite poslodavca kod kojeg primate minimalac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.