Srbiji naredne godine na naplatu dospeva četiri milijarde evra kredita

Srbiji naredne godine dospeva na naplatu četiri milijarde evra kredita, prenosi Danas.
Srbiji naredne godine na naplatu dospeva četiri milijarde evra kredita
Foto: Pixabay
Kako napominju, u pitanju je oko 2,8 milijardi evra dinarskih obveznica i oko 470 miliona evra obveznica u evrima izdatih na domaćem tržištu, dok ostatak do četiri milijarde predstvljaju krediti uzeti od stranih vlada, banaka i međunaronih finansijskih institucija.
Krajem januara, po navodima lista, dospevaju petogodišnje dinarske obveznice vredne 100 milijardi dinara sa kuponom od 4,3 odsto.
Dva dana ranije dospevaju i hartije u evrima, ali samo 50 miliona evra koji državu košta 2,25 odsto godišnje.
 
Sledeći veliki udarac, kako piše Danas, biće tokom leta kad 28. juna dospeva 350 miliona evra jednogodišnjih obveznica sa kamatom od 2,4 odsto, dok 21. jula treba otplatiti skoro 129 milijardi dinara sedmogodišnjih dinarskih obveznica za koje država godišnje plaća 5,75 odsto, piše list Danas.
  • Stevan

    23.09.2022 18:34
    Apokalipsa
    Sami ste krivi, na žalost i ja sa vama. Kako ko dođe na vlast, ponaša se kao da je njegova Srbija. Narodu se non stop preti i smeje mu se u oči. Mi se ponašamo kao sto.a u oboru.
  • Salamander

    22.09.2022 07:45
    Sunovrat gluposti
    pomnožite tih 5 milijardi sa kursom, podelite sa 2000 i videćete bilans: oduzmite koliko glasača je plaćeno, ostatak je piramidalno po džepovima SNS.
    Glasali ste, ima da nemate.



  • Ma

    21.09.2022 14:14
    sitnica za sns tajkune, od par njih istreseš duplo za čas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.