Na rafovima i skrivena poskupljenja: Pojedini proizvodi dodatno "smršali"

Poskupljenja hrane su poslednjih meseci postala gotovo svakodnevna, a osim klasičnim podizanjem cena do njih sve više dolazi i smanjenjem gramaže pojedinih proizvoda.
Na rafovima i skrivena poskupljenja: Pojedini proizvodi dodatno "smršali"
Foto: Pixabay
Još ranije su se pojavili mnogi proizvodi koji su "smršali". Na težini su prvo izgubile čokolade, koje je danas teško i pronaći u pakovanju od 100 grama, a posle su se smanjila i pakovanja testenine, pirinča, smrznutog povrća, sokova, dok su pojedini slatkiši umesto četiri reda keksa "pali" na tri, piše Euronews Srbija.
Ovaj manir dobio je poseban značaj tokom globalne inflacije, pa su udruženja za zaštitu potrošača u Evropi nedavno ukazala da proizvođači prikrivaju poskupljenja time što umesto podizanja cena, smanjuju količinu u pakovanju.
 
Pravnica Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije kaže da je takva praksa prisutna i u našoj zemlji, ali da ne postoje zakonska pravila koja bi takvo ponašanje proizvođača zabranila.
"Nikada nije rađena tačna analiza, a najmasovnije se pričalo o čokoladi. Bila je od 100 grama, a sada imamo i do 80 grama, a pakovanje je takvo da kupci i dalje imaju vizuelni utisak da je to 100 grama čokolade i imitira to staro pakovanje. Oni time ne krše zakon, ako je zaista unutra robe u količini u kojoj piše na pakovanju, ali je to uticaj na svest potrošača", kaže Nikolić.
 
Ona napominje da je svako poskupljenje nepopularno i da zato proizvođači pokušavaju da ga izbegnu, ali da nije isključeno da na taj način i gube određene kupce koji shvate da su za istu količinu novca dobili manju količinu proizvoda.
 
Promene starih mera proizvoda u Evropi posledica su direktive Evropske unije iz 2009. godine o ukidanju obaveze o standardnoj veličini pakovanja namirnica. 
 
Nije etički, ali nije ni protivzakonito
 
Profesor marketinga na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Veljković smatra da je ovaj trend mnogo prisutniji kod proizvoda iz inostranstva, nego kod domaćih i napominje da ima više razloga zašto se to dešava, a da su tome doprineli i aktuelna kriza i poskupljenje transporta. 
 
"Bilo je nekoliko takvih primera, ali nisam primetio da je kod nas to masovna pojava, kao u inostranstvu. To je neetički, ali ne i protivzakonito, u situacijama kada je sadržina smanjena, a kutija ostala ista. Toga ima kod nekih proizvoda da je kutija mnogo veća u odnosu na ono što se u njoj nalazi. Međutim, ako gledamo čisto zakonski, sve dok na toj kutiji piše koliko je to grama i oni ne krše zakon iako ja smatram da se ponašaju marketinški neetički u takvim situacijama", objašnjava Veljković za Euronews Srbija.
 
On ukazuje da još jedan novi element predstavljaju rastući troškovi transporta i da bi to mogao biti razlog za smanjenje pakovanja, jer ono donosi veću uštedu ako u šleper stane više robe.  
 
"Ako nešto smanji za 10 odsto, onda će mu u šleper stati više robe za toliko za koliko je smanjio. Tu sigurno postoji dodatna ušteda. Nije zanemarljiv ni segment da se manja pakovanja uvode zbog smanjenja veličine porodice. Prosečna porodica u Srbiji je sada ispod tri člana, a pre 15 ili 20 godina je bilo četiri ili više, tako da  se proizvođači i tome prilagođavaju. Očekujem da će biti sve više proizvoda u pakovanju za jednu ili dve osobe, jer je sve više samačkih domaćinstava i tih porodica koje nemaju mnogo članova", kaže profesor.
  • Hm

    03.10.2022 15:26
    Hm
    Rio mare pašteta 500 dinara, litra mleka 200 din. Bože gde ide ovaj svet?
  • Ovo vise nije uredu

    03.10.2022 10:46
    Strasno danas sam usla u radnju mala pavlaka 95.dinara jer to vise normalno od juce je sve poskupelo od 20 dinara pa nadalje u roku nekolìko sati tolika razlika sramoto jedna od drzave boce sve vise i vise gladnih ljudi koji ce prositi i ici na kante da bi preziveli...... HVALA TI VUCICU!!!!!
  • Narod je

    03.10.2022 09:03
    S...A
    Gledam kako u radnji narod kupuje,ko da ništa nije poskupelo i smanjilo kvalitet i gramażu. E pa dok je narod toliko glup,dotle će se trgovci ovako i ponašati. Ja lično sabotiram njihove igrarije sa nama. Jednostavno ne kupim taj proizvod,pa da vidimo ko će duże da izdrżi. Mleko ne pijem odavno,jer to ni nije pravo mleko,nego ofarbana hemija prepuna nezdravih elemenata. Isto tako i sa šećerom. Oni izazvali veštački nestašicu,pa podigli cenu,kao narod pristaje na to samo da ima da ga kupi,ha,ha,ha. Pa taj industirjski šećer je najveće zlo. Ne jedem ga,što znači da ću biti zdraviji.
    Šta god oni smanje sa kvalitetom i gramażom,a podignu cenu,ja to prestanem da kupujem . Nisam ovca. Šišajte mamu svoju . Je...e vas pare. Zbog njih ćete i propasti.
    Kad ne bude bilo ničega dolaziće kod vas da vam otimaju,tako da vam ništa ne vredi. Pare vas neće spasiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.