OPEK smanjuje proizvodnju nafte

Grupa zemalja izvoznica nafte "OPEK plus", koja uključuje Rusiju, odlučila je da saseče proizvodnju nafte i time utiče na rast cena.
 OPEK smanjuje proizvodnju nafte
Foto: Pixabay

To je potez koji bi globalnoj ekonomiji mogao naneti još jedan udarac i povećati cene goriva na pumpama širom sveta. 

Ministri energetike zemalja proizvođača nafte dogovorili su se da počev od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno, što je više od očekivanog. Članice kartela sastali su se u svom sedištu u Beču prvi put uživo od izbijanja kovid-19 pandemije 2020. godine.  

"OPEK plus" je saopštio da je odluka zasnovana na "nesigurnosti koja okružuje predviđanja na planu globalne ekonomije i tržišta nafte".
 
Uticaj smanjivanja proizvodnje na cene nafte - a time i na cene benzina koji se pravi od sirove nafte - ipak će biti u neku ruku ograničen, jer članice "OPEK-a plus" ionako ne mogu da ispune sopstvene kvote.  
 
Odluka o smanjenju može pomoći Rusiji, članici te alijanse, da prebrodi sve izvesniju evropsku zabranu najvećeg dela uvoza njene nafte. Ta odluka je doneta usred energetske krize koju je stvorila Rusija smanjenjem isporuka prirodnog gasa Evropi, što njeni lideri nazivaju odmazdom Moskve zbog podrške Ukrajini - meti ruske invazije - i uvođenja sankcija Rusiji. 
 
Cene nafte, a samim tim cena benzina na pumpama, osetljivo je političko pitanje i u SAD uoči predstojećih delimičnih poslaničkih izbora.  
 
"Predsednik Bajden razočaran je kratkovidom odlukom 'OPEK plus' da smanji proizvodne kvote dok se globalna ekonomija bori sa neprekidnim negativnim posledicama Putinove invazije na Ukrajinu", saopšteno je iz Bele kuće. 
 
Kako se dodaje, "ta odluka će imati vrlo negativne posledice po zemlje sa nižim i srednjim prihodima, koje se već muče sa skupljim cenama energenata", a Bajdenova administracija radiće sa Kongresom SAD na dodatnim merama za smanjenje kontrole OPEK-a nad cenama energenata.  
 
Visoka inflacija predstavlja veliku brigu za Bajdena i smanjuje šanse Demokratske partije SAD za uspeh na izborima u novembru. 
 
Snabdevanje naftom moglo bi se dodatno smanjiti u narednim mesecima sa stupanjem najavljene evropske zabrane gotovo celokupnog uvoza nafte iz Rusije.
  • alex

    06.10.2022 20:28
    Samo deri. Zna se ko ce najvise da bude pogodjen. U toku je pljacka veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija