NBS na listu deviza uključuje dirham i denar, kune će u Srbiji moći da se zamene do kraja godine

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije uključiti dve nove, valutu Ujedinjenih Arapskih Emirata dirham i Severne Makedonije denar.
NBS na listu deviza uključuje dirham i denar, kune će u Srbiji moći da se zamene do kraja godine
Foto: Pixabay
Odluka stupa na snagu 1. novembra.
 
Takođe, sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije, briše se hrvatska kuna od 1. jaunara 2023. godine, kada će Hrvatska pristupiti evro zoni.

"Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvodjenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje", navela je NBS.

Odluka se pre svega odnosi na dodatne olakšice za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
"Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Srbije i Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan", navela je NBS.
 
Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.
 
NBS će od 1. novembra početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize, na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.
 
Kako je saopštila NBS, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja ove godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.
  • zztop

    08.10.2022 01:34
    zlatko.veh@gmail.com
    Savi štrpcu će hr. isplaćivat penziju i dalje u kunama čak i kad hr. uvede euro, zaslužio je...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija