Da li su vojvođanski mlekari diskriminisani: Još bez premija koje su isplaćene u ostatku Srbije

Mlekarama u Vojvodini nisu isplaćene premije za mleko koje one treba da podele poljoprivrednicima. Reč je o dugu za dva kvartala. Istovremeno, premije su isplaćene mlekarama u ostatku Srbije.
 Da li su vojvođanski mlekari diskriminisani: Još bez premija koje su isplaćene u ostatku Srbije
Foto: 021.rs
"Država je pre mesec dana isplatila premije za mleko mlekarama iz centralne Srbije – Imlek i Ub, dok Somborska mlekara, Mlekoprodukt Zrenjanin i Pančevačka mlekara još nisu dobile novac za premiju koju treba da podele proizvođačima", kaže za N1 Vukašin Baćina, predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.
On ističe da je reč o ogromnom dugu – za ukupno šest meseci.
 
"Dva kvartala nam nisu platili premije za mleko. Reč je o 10 dinara po litru ili 15 ako bude toliko. Čudno je da su isplatili mlekarama u ostatku Srbije, a u Vojvodini nisu. Mislim da je i Vojvodina Srbija i da bi svi trebalo da budemo isti", kaže Baćina.
Na pitanje kako je to moglo da se desi, sagovornik N1 – nema odgovor.
 
"To je prosto čudno. Znate da je bila suša, proizvođači mleka su u problemu, ne mogu da obezbede hranu za stoku. Nemam ideju kako je uopšte moglo da se desi da vojvođanske mlekare ne dobiju premiju, a da istovremeno ostale mlekare dobiju", ističe Baćina.
 
Odgovor su, dodaje, tražili od Uprave za agrarna plaćanja pošto se premije isplaćuju iz iste kase.
 
"Zvali smo državu upravu više puta, ponekad se neko i javi i kaže da nema novca, da čekamo novu vladu, pa da čekamo rebalans…", navodi.
 
Bez novca od premije za mleko, proizvođači su u još težoj situaciji.
 
"Proizvođači mleka su u velikoj krizi. Ne može da funkcioniše, ne može da kupi hranu za stoku", kaže Baćina.
 
Pomoć zbog suše, koje je desetkovala i hranu za stoku – nisu dobili. Jedino, kaže, moratorijum na kredite od godinu dana.
 
Pre dve, tri godine Srbija je, kaže, imala oko 500 hiljada muznih krava. Sada ih ima oko – 100 hiljada.
 
"Sada nema dovoljno stočne hrane i pola od toga će otići na prinudno klanje, pa očekujem da će se stočni fond prepoloviti", objašnjava Baćina.
 
Kriza u stočarstvu je, kaže, počela "kada je bivša vlast prodala mlekare strancima".
 
"Mlekare u stranom vlasništvu držale su monopol, pogotovo u Vojvodini. Plaćale su mleko 22, 23 dinara po litru i praktično terale ljude da rasprodaju stoku. U poslednje dve, tri godine mleko nije vredelo ničemu, davali smo ga i za 19 dinara. Ucenjeni smo od stranaca koji su kupili mlekare u Srbiji. Upravo su oni izazvali tu nestašicu. Srbija je ostala bez mleka, mora da ga uvozi", ističe.
 
"Država mora hitno da uveze neke junice, podeli ih stočarima. Razumem da su mlekare privatne, ali država mora da nađe način – a može to da učini – da mlekare ne budu u monopolskom položaju i otkupljuju mleko po 23 dinara, istovremeno ga u trgovinama prodajući po ceni od 150 do preko 200 dinara. Nego, cena na otkupu treba da bude od 80 do 100 dinara, plus premija 15 dinara, da bi mi proizvođači mogli da proizvedemo mleko“, pojašnjava Baćina.
 
U lancu proizvodnje i prodaje mleka najviše, ističe, "zarađuju trgovinski lanci, posle njih prerađivači mleka, a na gubitku su jedino poljoprivrednici".
 
Ministarka: Premije do kraja godine
 
Ministarka poljiprivrede Jelena Tanasković razgovarala je sa predstavnicima Saveza proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) i obećala da će premije za mleko za drugi i treći kvartal biti isplaćene do kraja godine.

Teme

mleko
  • Boba

    07.11.2022 06:40
    Kravica
    Ko je prodao strancima mlekare u Vojvodini pre 15-16 godina? Zna li se?
  • Зоро

    06.11.2022 14:07
    Крава
    Војводина- крава музара!
  • Lala

    06.11.2022 11:30
    Vojvodina robovlasnička kolonija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.