MMF 19. decembra odlučuje o kreditu od 2,4 milijarde evra Srbiji

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova rekla je da će Upravni odbor ove finansijske institucije 19. decembra odlučivati o dvogodišnjem stend-baj aranžmanu sa Srbijom od 2,4 milijardi evra.
MMF 19. decembra odlučuje o kreditu od 2,4 milijarde evra Srbiji
Foto: Pixabay
"Ideja je kako pomoći državi da reši potrebe za eksternim finansiranjem u kontekstu energetske krize. Naš aranžman dolazi sa nekim uslovima koji se odnose na budžet, ali su standardni. Filozofija aranžmana je naš savet državama da naprave bafere i da kontrolišu situaciju, kako bi rešile inflaciju, a posle možemo da govorimo o rastu", rekla je Ustjugova na panelu Strategija za finansiranje privrednog rasta na 22. Beogradskom ekonomskom forumu.
Naglasila je kako aranžman sa MMF-om podrazumeva povećanja cena energenata.
Ustjugova je pomenula procenu MMF-a da će privredni rast u svetu naredne godine sa sadašnjih 3,2 odsto da padne na 0,6 procenata, s tim da će neke zemlje Evrozone ući u recesiju.
 
Ona je procenila da će i rast u Srbiji biti niži od ovogodišnjeg i dodala kako je glavna poruka MMF-a da se nastavi fiskalno zatezanje da bi se podržala monetarna politika.
 
"Fiskalna politika treba da se odnosi na cene životnih troškova. Cene rastu i to mora biti učinjeno na efikasniji način, držati se dalje od širokih mera koje su neodržive i utiču na inflaciju", poručila je Ustjugova.
 
Predsednik Saveta guvernera NBS-a Nebojša Savić rekao je da investicije u Srbiji treba usmeriti u tri pravca: što viši stepen prerade visokokvalitene hrane koja ima premijum cene, IT sektor i u zelenu ekonomiju i energetiku.

Teme

MMF
  • Fantom

    07.12.2022 08:37
    Prica oko USD je uslovljena kreditima. Sve je "pegovano" za USD i trziste gde su se države i firme zaduživale indeksirano u USD (Eurodollar market) je ogromno. Složeni sistemi pucaju od periferije, a EU je u odnosu na USA periferija. Eurodollar tržiste puca a EU se preko noci samoubila i eliminisala iz svetske privrede. Svi imaju svoje izvore energije i sirovina, relativno su nezavisni, tj imaju plan B, svi sem EU. I Amere čeka čistilište, ali su razmaženi i licemerni Evropljani u --- preko glave i bez obzira ko će prvi da pukne (eur, jpy, gbp, chf), USD će biti poslednji. A sve je posledica manijakalnog zaduživanja, korupcije i špekulacije. Pratite kretanje kamata i tržišta obveznica, tu se najviše može videti kako kome ide. Srbija je otišla na vrata MMFu zato što niko neće naše obveznice bez obzira na kamatu.
  • Dragan

    07.12.2022 08:35
    Dr
    E moj Famtome nije toliko znanjr za jednu glavu.Prvo daš mladima za džeparac a knda ih zadužiš do grla.Ah da setimo se Argentine i juriša na prodavnice od "saveta MMF" a.EU daje kredit ali njihov tužilac istražuje gde taj novac ide.Eno ima pune ruke posla u Hrvatskoj gde hapsi sve one koji su novac trošili za druge stvari.Nov slučaj jedna u ministarstvu kredit EU koristila za proslavu svog rođendana.Sad je u zatvoru do završetka istrage.
  • lako

    07.12.2022 06:48
    je
    tražiti kredit kad je ekonomija stabilna !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.