Kineski milijarder izgubio više od 90 odsto bogatstva

Proteklih nekoliko godina nisu bile dobre za bogataše u Kini, posebno one koji su svoj imetak stekli u nekada izuzetno unosnom građevinskom sektoru.
Kineski milijarder izgubio više od 90 odsto bogatstva
Foto: Pixabay (ilustracija)
Početkom godine Ilon Mask je postavio neslavni Ginisov rekord po nominalnom padu bogatstva, ali ga je u smislu procentualnog gubitka bogatstva premašio Hui Ka Jan, jedan od čelnika kineskog građevinskog džina "Evergrande".
Bogatstvo nekada drugog najbogatijeg čovek Azije smanjilo se za 93 odsto – sa 42 milijarde, koliko je imao 2017. godine, na "samo" tri milijarde, navodi se u Blumbergovom indeksu milijardera.
Sa 300 milijardi dolara dugova, "Evergrande" je bio u centru krize tržišta nekretnina od kada je počela 2021. godine. Hui je pokušao da svojim ličnim bogatstvom stabilizuje kompaniju, prodajući kuće i privatne avione.
 
Ali to nije bilo dovoljno, pa kompanija decembra 2021. godine nije uspela da isplati dolarske kredite i ispuni obaveze prema kreditorima, snabdevačima i investitorima.
 
"Evergrande" je ogroman. Zapošljava oko 200.000 ljudi, 2020. godine je zaradio 110 milijardi dolara od prodaje nekretnina i poseduje više od 1.300 građevinskih placeva u 280 gradova.
 
Analitičari strahuju da bi krah "Evergrandea" mogao da bude okidač za domino efekat kineskog tržišta nekretnina, što bi moglo da povuče sa sobom i ostatak finansijkog sektora. Građevinski sektor i industrija povezana sa njim čine oko 30 odsto BDP-a Kine, navodi Blumberg.
  • Bojan

    22.01.2023 17:28
    Pomoc
    Dajte ljudi neki ziro racun, da pomognemo coveku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.