Tokom proleća Italiji će nedostajati 50.000 turističkih radnika

U Italiji će tokom Uskrsa i proleća ove godine, zbog povećanog priliva domaćih i inostranih turista, nedostajati oko 50.000 radnika u oblasti turizma.
Tokom proleća Italiji će nedostajati 50.000 turističkih radnika
Foto: Pixabay
U toj zemlji je tokom prošle godine zabeleženo 400 miliona nocenja domaćih i inostranih turista, a ove godine se očekuje nastavak povoljnog trenda, uprkos nedostatku turističkih radnika, objavila je ANSA.

Poteškoce u pronalaženju osoblja zabeležene su već godinama pre pandemije korone, ali sada postaju sve ozbiljnije sa ponovnim pokretanjem turizma.

To je posebno izraženo u oblasti Romanje, Sicilije i Sardinije.
 
Predstavnici udruženja turističkih radnika predstavice narednih sedmica konkretne predloge rešenja ministarki turizma Danijeli Santanke i ministarki rada Marini Elviri Kalderone.
  • Majstor Goran DE

    07.03.2023 10:23
    Ni u ludilu
    Italijani naročito južna Italija su poznati kao jako loši poslodavci.Uvek ostanu dužni.Zato im i hvale radnici.I to što niko Vam neće reći 80% radnika nikad ne dobija plate na vreme.I ako dobije dobije pola a ostala polovina nakon mesec ili dva uslovljavaju Vas da bi im radili celu sezonu kao robovi.

    Italija samo Lombardia Torino,Milan i to je to.Neki normalniji gradovi za život i rad.Sve ispod Milana ni u snu nemojte da razmišljate da im radite.Izgorećete se kao ja pre 10 ak godina.

    Krevet sobu običnu 2x3 metra naplaćuju u startu 350 eura unapred moraš da im daš čak i 400 eura bez računa.Ako ne platiš račune prvog u mesecu zakasniš nedelju dana sa računima zovu miliciju i deportuju te jer svi ti oglasi su na crno i nikada ne dobijate pravu radnu i boravišnu dozvolu.

    Plata od 700 do 900 eura maksimum.Fond radnih sati 180 mesečno.Zakasniš 15 minuta pola dnevnice ti seče.Ostane ti 200 do 300 eura nakon 200 sati rada kad im platiš ležaj,takse,račune i hranu.Možda ni toliko.

    I puni su imigranata koji neće da rade a moraju da ih izdržavaju po zakonima EU.

    Samo Švabija možda i Austrija.Ispod Austrije ne isplati se raditi nikome.Ne ostane Vam ništa kad platite režije i troškove.

  • Lb

    07.03.2023 07:06
    Lb
    Rad u Restoranima,Hotelima na Sardiniji i Siciliji za nas standard je i vise nego odlicno placen! Prva tura radnika ide 15.4! 1h rada je 18 do 22 eura sa placenim troskovima i smestajem dok u kulinarstvu ide 1h od 35,50 eura!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.