Ministar Jovanović: Srbija po razvoju elektronske uprave jedna od deset najbrže rastućih zemalja

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović rekao je da je prema UN indeksu Srbija po razvoju elektronske uprave jedna od deset najbrže rastućih zemalja na svetu.
Ministar Jovanović: Srbija po razvoju elektronske uprave jedna od deset najbrže rastućih zemalja
Foto: Pixabay
On je 30. Kopaonik biznis forumu, u okviru panela "Poslovno okruženje i digitalizacija javnih usluga: dostignuće i izazovi", rekao da je u ovom trenutku registrovano 1.700.000 naloga na portalu e-Uprava.
"Građani sve više otvaraju svoje elektronske naloge i postaju e-Građani, samo u prošloj nedelji registrovano je njih 33.000", rekao je Jovanović, a saopštilo to ministarstvo.
 
Dodao je da je prvi put, nakon deset godina, vlada Srbije usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama i uputila ga narodnoj skupštini. Jovanović je rekao da je to revolucionarni zakon, temelj elektronskih komunikacija koji podrazumeva mnogo brže i jače razvijanje širokopojasnih mreža.
On je objasnio da su novine tog zakona i to da Srbija po prvi put uvodi elektronske račune koje će slati telekomunikacione kompanije, ali i da će građani koji žele da dobijaju papirne račune moći to da zatraže od svojih operatora.
 
Uvođenjem elektronskih računa značajno će se, kako je rekao, uštedeti na vremenu, brzini rada operatora, ali i hartiji i drveću koje se godišnje poseče. Zakonom se, prema njegovim rečima, uvodi i registracija pripejd brojeva, a operatori će imati period od 12 meseci da uvedu registraciju pripejd korisnika.
 
Jovanović je najavio formiranje Radne grupe za izradu izmena i dopuna Zakona o informacionoj bezbednosti, koju će činiti zaposleni u javnoj upravi i predstavnici privrede.
  • elektron'ka,ba

    08.03.2023 17:38
    Srbija je verovatno jedina država na svetu gde kada su nešto krenuli da "digitalizuju", da uvedu "e-nešto", da je to izazvalo da stvar traje neupredivo duže, a uvek i sigurno je za korisnika znatno komplikovanije nego ranije. Na primer "e-fakture" - svodi se na to da se sada sve radi barem dva puta jer je ceo sistem imbecilan. Da ne bude zabune, iz IT sam branše i radim kao IT profesionalac 30 godina.
  • zztop

    08.03.2023 17:14
    Sve da i jeste tako, kako misliš ministre da opasuljiš milutina i ljubinku iz južne srbije da se koriste tim tvojim naprednim tehnologijama kad se oni još prstom potpisuju...
  • komsinica

    08.03.2023 12:25
    TO oni ozbiljno!?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.