Bajatović: Prvo poskupljenje gasa verovatno od 1. maja, a drugog možda ne bude

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i ne veće od 10 odsto.
Bajatović: Prvo poskupljenje gasa verovatno od 1. maja, a drugog možda ne bude
Foto: Pixabay
Kako je dodao, drugo poskupljenje, ako ga bude, neće biti pre poslednjeg kvartala 2022, kao i da sigurno neće biti bilo dvocifreno.
"Prema računici Srbijagasa, a i po onome što su tražili MMF i Svetska banka, a i projekcijama u budžetu i planu poslovanja Srbijagasa, biće jedno poskupljenje, mislim, od 1. maja, i neće biti više od 10 odsto", rekao je Bajatović Tanjugu.
Kako kaže, da li će biti i drugog poskupljenja, zavisi od kretanja na berzi.
 
"Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi Srbijagasa budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budžetu, da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude", naveo je Bajatović.
 
"Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom dvoru i to je plaćeno i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bi u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne", kazao je Bajatović.
 
Dodao je da je kapacitet Banatskog dvora 550 miliona kubika i da Srbijagas želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika, kako bismo imali 750 miliona.
 
Napomenuo je da su dobre cene i da treba da povećamo rezerve, u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.
 
"Biće možda promene odnosa Turske i Mađarske prema Rusiji, pa da ne bismo bili u toj vrsti problema", dodao je Bajatović.

Teme

GAS
  • Građanin u pokušaju

    14.03.2023 08:32
    70% da neće drugi put poskupeti a 100% da će poskupeti i treći put.

    A vi i dalje nemojte glasati jer su svi isti.
  • Realista

    13.03.2023 21:45
    Doktor Bajatović laže.
    Cena gasa je u padu od septembra 2022. i trenutno iznosi manje od 50USD/MWh što kad se konvertuje (x4,65) dođe na 232,5EUR/1000m3, toliko plaća Evropa, dok srbija, zahvaljujući sposobnom doktoru i preCedniku to trenutno plaća više nego duplo skuplje jer su takav ugovor potpisali. Korisni linkovi: https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-61617476 , cena gasa:
    https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas?fbclid=IwAR2R8Ur6ZJgcyDjLIX9C14oMSYxYMQ7ibpSZXIjj_8djUHVvnnoLR26FsuE
  • Nikola

    13.03.2023 20:18
    Ja koliko se sećam gas je već poskupeo, pre nekih tri meseca. Tako da ovo nije ni prvo ni jedino poskupljenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija