Banka "Kredi Svis" zajmi 50 milijardi franaka od centralne banke, skočile akcije

Bankarski gigant "Kredi Svis" saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije.
Banka "Kredi Svis" zajmi 50 milijardi franaka od centralne banke, skočile akcije
Foto: Beta/AP
Kredi Svis je saopštila da preduzima odlučne mere da ojača svoju likvidnost, dok su akcije banke juče pale za 24 odsto, nakon što je objavljeno da su pronašli "slabost u finansijskom izveštavanju.
To je izazvalo opštu prodaju na evropskim tržištima i strahove da će nastupiti veća finansijska kriza, navodi BBC.
"Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata", saopštio je izvršni direktor "Kredi Svis" Ulrih Kerner.
 
Problemi u bankarskom sektoru javili su se prošle sedmice, kada je u SAD propala Banka Silicijumske doline, 16. po veličini banke u zemlji, da bi dva dana kasnije usledio kolaps "Signačer banke".
 
Švajcarska nacionalna banka, koja je centralna banka Švajcarske, i Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta nastojali su da smire strahove investitora, rekavši da su spremni da pomognu Kredi Svisu-u ako bude potrebno.
 
Za švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se "osigurala njihova stabilnost", a Credit Suisse ispunjava zahteve za banke koje se smatraju sistemski važnim, rekli su regulatori.
  • počelo je

    17.03.2023 09:41
    Veliki Reset
    Globalne pripreme za uvođenje digitalnog novca i ukidanje keša, pa ko je podoban i poslušan taj će dobijati platu i penziju i moći da kupuje i prodaje, a ostali ne.

  • Mani

    16.03.2023 18:09
    @ Banderas
    A koje su to srpske banke? Poštanska štedionica i?
  • Fantom

    16.03.2023 16:23
    To je bilo sinoć. Od jutros akcije Credit S. nastavljaju pad, kao ostalih EU banaka čiji je indeks niži nego juče. CDS za CS nije ni mrdnuo od istorijsko velike vrednosti, nastavlja se kriza sa reginalnim bankama u USA. To što juče niko, druga banka ili institucija nije htela da kupi CS, već je morala SNB znači samo jedno, da je jedini ishod krah banke. Voleli ih ili ne, sistem je takav da kada bi sve banke propale, ceo sistem bio otišao u tamni srednji vek. Sutra bi zavladala glad. Poenta je u pravilima i poštovanju tih pravila. A ta pravila krše upravo banke i države koje bi trebale da ih sprovode. Pazite na USA obveznice, jer izgleda da najavljuju globalnu depresiju. ECB je povećala kamatne stope. Verovatno će i Fed. Penzioni fondovi UK su svi bili nesolventi krajem 2022. Pa ipak je BoE podigla kamate i nastavila sa štampanjem para što je kontradiktorno. Srbija je u tako lošoj poziciji, to je neopisivo. Vreme hiperinflacije iz 90ih ćemo zvati zlatno doba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.