Ovo su zemlje u kojima su građani Srbije trošili najviše novca

Srbija je prošle godine od turizma imala prihod od 2,48 milijarde evra, od čega je 2,1 milijarda tih prihoda došla iz Evrope, od čega iz zemalja EU 979 miliona evra.
Ovo su zemlje u kojima su građani Srbije trošili najviše novca
Foto: Pixabay
U isto vreme, prema podacima Narodne banke Srbije, turistički rashodi su bili 2,3 milijarde evra, što znači da su toliko naši turisti potrošili na odmore i odlaske u inostranstvo, prenosi Danas.
Gledano pojedinačno po zemljama, najviše smo prihodovali od dolaska gostiju iz Bosne i Hercegovine 289 miliona, dok su Rusi tokom 2022. u Srbiji potrošili 275 miliona evra.
Sledi Turska, čiji su turisti potrošili 202 miliona evra.
 
Od zemalja Evropske unije najviše novca tokom boravka u Srbiji potrošili su gosti iz Nemačke - 125 miliona evra, samo osam miliona više su naši građani potrošili tamo, a potom Hrvatske 105 miliona evra.
 
I dok sa Rusima imamo suficit, jer su turisti iz Srbije u Rusiji potrošili tokom prošle godine tek 24 miliona evra, deficit imamo sa Turskom u koju je otišlo duplo više nego što je došlo - 408 miliona evra su troškovi naših građana u ovoj zemlji bili tokom 12 meseci 2022. godine.
 
Najveći deficit, međutim, Srbija je imala sa Grčkom, najpopularnijom letnjom destinacijom među našim građanima, u kojoj je tokom prošle godine potrošen 451 milion evra, za razliku od 60 miliona koliko su bili troškovi njihovih turista u Srbiji.
 
Kompletan tekst o ovoj temi pročitajte OVDE.
  • Lidia

    24.03.2023 08:36
    Gde su Bugari, živa nisam
  • Nedžo iz Mojkovac

    23.03.2023 21:04
    Rusofil sam ja
    Toliko volem ruse da im je bezplatno ustupam smještaj samo da dodžedu u Srbiju!
  • Eon

    23.03.2023 20:23
    Kontradiktorno
    Kako to da nismo najviše novca potrošili u Rusiji? Jel naša ljubav iskrena?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.