Luksemburžani najbogatiji građani EU, Bugari i Slovaci najsiromašniji

Poslednji izveštaj Evrostata pokazuje da su Luksemburžani i dalje najbogatiji građani Evropske unije, sa kupovnom moći 2,5 puta većom od proseka od svih drugih zemalja članica Unije.
Luksemburžani najbogatiji građani EU, Bugari i Slovaci najsiromašniji
Foto: Pixabay
U poređenju sa evropskim prosekom, bruto proizvod po glavi stanovnika veći je za 161 odsto u malom Luksemburgu. Ovo se objašnjava činjenicom da su plate mnogih radnika iz pograničnih zemalja uključene u luksemburški rezultat, navodi Evrostat.
Zatim na spisku bogatih je Irska, koja svojim povoljnim oporezivanjem privlači mnoge multinacionalne kompanije, sa bruto proizvodom po glavi stanovnika 134 odsto višim od proseka EU. 
Treća je Danska, a zatim slede Holandija, Austrija i Belgija.
 
Najsiromašniji su građani Bugarske i Slovačke.
  • zztop

    26.03.2023 11:34
    Alek makedonski čeka da se srbija obogati pa da ju onda uvede u EU...KUME AJD U CVANCIHU DA PLATA NA GODINU IDE NA 735,56 E
  • Steva

    26.03.2023 10:53
    a gde smo mi u toj priči ?
    Bilo bi zanimljivo istražiti u kakvoj su korelaciji ekonomska situacija jedne zemlje sa recimo stepenom korupcije u istoj.
  • 9

    26.03.2023 09:25
    Slaba procena
    ili nisu bili kod nas. A ako su slušali podatke na
    dođem ti plagijatora ili pobegulje Luksemburg
    je onda daleko iza nas .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija