Frilenseri imaju novi obrazac za podnošenje poreske prijave

Poreska uprava saopštila je da će frilenseri porez na prihode koje budu ostvarili od 1. aprila do 30. juna prijavljivati na novom obrascu PP OPO-K.
Frilenseri imaju novi obrazac za podnošenje poreske prijave
Foto: Pixabay
Poreska ujedno podseća da to treba da učine 30 dana od isteka kvartala.  
Kako se navodi u saopštenju, ova novina je u skladu sa izmenjenim pravilnikom koji je stupio na snagu 25. marta, a obrazac PP OPO-K odnosi se na poresku prijavu o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na prihode ostvarene kvartalno, od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika.
 
 
 
 
Što se tiče prihoda koje su frilenseri ostvarili u prvom kvartalu, odnosno od 1. januara do 31. marta prijava se, takođe, može podneti na Obrascu PP OPO - K, s tim da se u ovom slučaju rok od 30 dana za podnošenje prijave računa počev od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za ponošenje prijave na ovom obrascu. 
 
Navodi se da je u pripremi tehnička podrška koja će u značajnoj meri olakšati frilenserima podnošenje prijave na obrascu PP OPO-K, a kada će ova tehnička podrška zaživeti biće objavljeno na sajtu Ministarstva finansija i Poreske uprave.  
 
Ukoliko frilenseri žele da za prihode koje su ostvarili u prvom kvartalu 2023. godine podnesu prijavu pre sticanja tehničkih uslova za podnošenje prijave na obrascu PP OPO-K, oni to mogu učiniti počev od 3. aprila na obrascu PP OPO, s tim da u tom slučaju neće moći da koriste tehničku podršku kao u slučaju podnošenja poreske prijave na obrascu PP OPO-K. 
 
U cilju pružanja detaljnih informacija, Ministarstvo finansija će u narednom periodu objaviti objašnjenja u vezi sa podnošenjem i popunjavanjem poreskih prijava na obrascu PP OPO, kao i na obrascu PP OPO-K za prihode po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem.
  • Miki

    29.03.2023 23:09
    @Zemlja čudesa
    zato sto je bez obzira na sve i dalje najjeftinije ziveti u Srbiji, tu su porezi najnizi i cena zivota je najmanja. Zato ne idu. Obrni, okreni - napolju MORA da plate sve, a kod nas bas i ne mora, plus sto im je oprosteno sve sto su nelegalno zaradili do pre 5 godina. Zato i dalje sede u Srbiji
  • Sasa

    28.03.2023 23:15
    Sele se
    @Zemlja cudesa, sele se polako ali sigurno.
    Sad zamisli, 8000 negativan prirodni prirastaj za 2 meseca (vest pre neki dan), to mu dodje oko 50K godisnje. Plus 50K sto odu napolje, znaci 100K.
    Smanjili smo se za deset godina 700 hiljada, a slececi put milionce.
  • Realista

    28.03.2023 08:04
    reciklaža propisa
    Koja je to promena po redu? Da li u ovoj rupčagi po svim osnovama postoji mogućnost da se išta uradi iz prve kako valja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.