Cene namirnica i dalje rastu, stabilizacija moguća tek krajem godine

Trend povećanja cena osnovnih životnih namirnica će se nastaviti, ističu stručnjaci i navode da se stabilizacija i mogući pad cena može očekivati tek krajem godine.
Cene namirnica i dalje rastu, stabilizacija moguća tek krajem godine
Foto: Pixabay
Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović rekao je da, kada gledamo cenu poljoprivedno - prehrambenih proizvoda, možemo da primetimo trend rasta koji konstantno traje od početka pandemije koronavirusa do danas.
 
Naveo je da postoji više razloga za rast cena na koji, pre svega, utiče situacija na svetskom tržištu, dok je drugi deo vezan za domaću proizvodnju i domaće tržište.

Na pitanje da li možemo da očekujemo rast cena osnovnih životnih namirnica i u narednom periodu, Bogunović kaže da možemo, pre svega zbog inflacije i rasta cena energenata i da će se taj trend nastaviti.

"Mi očekujemo da će možda doći do stabilizacije makroekonomske situacije do kraja godine i tek u tom periodu možemo da očekujemo da će se rast cena možda stabilizovati, a u periodu nekih kultura krenuti i na dole", dodao je.
 
Naveo je crni luk, čija cena je drastično porasla u prethodnom periodu.
 
Kaže da u Srbiji imamo ograničene površine na kojima se sadi crni luk, tako da to što se na tržištu pojavio manjak te robe znači da je prošao pik proizvodnje, a da je veća potražnja za njim, što otvara prostor da se podigne cena.
  • zoran

    02.04.2023 19:57
    Koji lazovi! Ja u Nemackoj kupujem puter za duplo manju cenu nego sto je u Srbiji. Odrase vas bratija i kumovi tih na vlasti.
  • zztop

    02.04.2023 10:33
    Pa alek vam je na otvaranju onog parčeta autoputa rekao da nam je deficit manji od planiranog , a dr. mali će nam reći da nam je negativni rast bdp-a , a ana će se na to zbuniti i reći kako je veliki pritisak na precednika , brrruuutttaaallno veliki...
  • Ssy

    02.04.2023 07:29
    Lažu i mažu
    Vlasti kažu da je inflacija uvezena. Pošto se u Evropi inflacija smiruje, vlasti treba da urgiraju da nam se naš deo inflacije dostavlja na vreme, a ne da kasni i stvara zabunu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.