Skok cene nafte nakon što su najveći svetski izvoznici najavili manju proizvodnju

Cena sirove nafte tipa Brent uvećana je na 85 dolara za barel, što je poskupljenje od šest odsto, nakon što je nekoliko najvećih svetskih izvoznika iznenada najavilo smanjenja proizvodnje.
Skok cene nafte nakon što su najveći svetski izvoznici najavili manju proizvodnju
Foto: Pixabay

Ekonomisti upozoravaju da bi više cene nafte mogle otežati napore vlada da se smanje životni troškovi, ali se ne očekuje da će cene benzina rasti, osim ako se viša cena nafte ne održi tokom nekoliko dana, prenosi BBC.

Nafta tipa Brent je poskupela zbog toga što su Saudijska Arabija, Irak i nekoliko zalivskih država u nedelju saopštili da smanjuju proizvodnju za više od milion barela dnevno, dok je Rusija odlučila da do kraja godine proizvodi pola miliona barela dnevno manje.
Među članicama grupe Opek +, koja obezbeđuje oko 40 odsto ukupne svetske proizvodnje sirove nafte, najveće smanjenje od 500.000 barela dnevno najavila je Saudijska Arabija.
 
Irak će dnevno proizvoditi 211.000 barela manje, a proizvodnju smanjuju i Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Alžir i Oman, koji će zajedno isporučivati više od 300.000 barela manje.
  • Realista

    03.04.2023 21:06
    Ko kaže da cene ne mogu gore?
    Gledajte nas srbi kako vam poskupljujemo gorivo! I ništa nam ne možete - buahahaha! Vaše ministarstvo!
  • Vasa

    03.04.2023 20:25
    Blago nama
    Ode cena na 200+.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.