Šta najavljeno smanjenje proizvodnje nafte znači za Zapad, a šta za Srbiju?

Članice OPEC+ najavile su smanjenje proizvodnje sirove nafte do kraja godine, a takva odluka je bila iznenađenje za političke strukture na Zapadu.
Šta najavljeno smanjenje proizvodnje nafte znači za Zapad, a šta za Srbiju?
Foto: 021.rs

Oni su očekivali da se to neće dogoditi kako bi se podržala stabilnost naftnog tržišta zbog smanjenja isporuka ruske nafte, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

"Mere koje povlači OPEC razumljive su naftnom sektoru upravo kao pokušaj da se očuva stabilnost naftnog tržišta, odnosno usklađenost ponude i potražnje. OPEC sa tržišta planira da 'skine' oko četiri odsto globalne ponude. To nije ozbiljan poremećaj u snabdevanju naftom, ali jeste način da se očuva stabilnost, jer kada imate višak od četiri odsto u ponudi dolazi do pada cena nafte i ona dolazi do nivoa koji nije održiv za eksploataciju", objašnjava Mićović.

Naglasio je i da je pogrešno verovati da je su previsoke cene održive iz ugla zemalja proizvođača nafte.
 
"Sto dolara po barelu ili više od toga nije održiva cena, već tolike cene po pravilu smanjuju tražnju i potrošnju, pa ne idu u prilog proizvođačima nafte. Stvar je u kontrolisanju ponude i potražnje kako bi se cene kretale u održivom koridoru", dodaje sagovornik Biznis.rs portala.
 
I svetske berze reagovale su na najavu smanjenja proizvodnje skokom cena sirove nafte.
 
"Radi se o reakcijama na najavu OPEC+ i sada svi na strani tražnje pokušavaju da se domognu nafte po nižim cenama, ali ne mora da znači da će cene i na dalje rasti. Ponavljam, potražnja se smanjuje, da li zbog inflacije koja ne jenjava ni u najrazvijenijim zemljama ili straha od recesije, i niko ne želi da u takvoj situaciji prođe lošije. Mislim da oni koji trenutno kupuju po višim cenama mogu doživeti šok, jer verujem da cene neće dugo ići nagore, a moguće je i da će derivate prodavati ispod cene po kojoj će preraditi sirovu naftu koju sada kupuju", procenjuje Mićović. 
 
Na pitanje Biznis.rs da li će se promene na globalnom tržištu sirove nafte preliti i na naše tržište u vidu rasta cena, sagovornik ovog portala odgovara da na naše tržište pre svega utiču regionalne cene derivata, a ne sirove nafte.
 
"Na evropskom tržištu derivata nafte danas se takođe dešavaju krupne promene. Videćemo kako će se završiti današnje trgovanje, ali dizel je poskupeo za 4,8 odsto u odnosu na petak, sa 760 na 800 dolara po toni. To je zaista jedan od većih skokova koje smo imali u prethodnom periodu. No, kotacije dizela i benzina su vrednosti koje država unosi u formulu i tako donosi odluku o maksimalnoj visini cena goriva. Cenama derivata u Srbiji već godinu dana ne upravlja naftni sektor i na našem tržištu trenutno nisu tržišne, već administrativne cene", ističe. 

Dodaje da sada najavljuju dodatno smanjenje proizvodnje od oko 1,16 miliona barela dnevno, ali i da treba imati na umu da su zemlje članice OPEC još 2022. dobile umanjene kvote, a da neke od njih ni te umanjene kvote nisu uspele da isporuče. U isto vreme, u EU je 5. decembra stupila na snagu zabrana nabavke ruske sirove nafte, zbog čega je došlo do pada izvoza nafte od 300.000 do 500.000 barela na dan.

  • Milan

    05.04.2023 11:01
    Rusi
    Zašto su kod nas fabrike gubitaši radile godinama i trošile neverovatne količine gasa? Pa da bi Rusija imala profit! Za cenu goriva u Srbiji odgovorna je Rusija jer je ona vlasnik NIS-a. A nebeski narod i dalje trkelja o bratstvu.
  • Max

    04.04.2023 14:10
    @K reply
    Kako se nema para?
    Ja ne vidim da se neko buni za nesto, sitno nesto poljoprivrednici i to je to.... siroke narodne mase lagano plivaju u ovome...
  • igor_t

    04.04.2023 10:44
    Po starom dobrom pravilu, poskupece.

    Obrazlozenje: smanjena proizvodnja, veca potraznja - sta vam nije jasno.
    Ah da, uz poskupljenje nafte ide poskupljenje i svega ostalog.

    "Ali ja cu se boriti za vas i za Kosovo i Metohiju"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija