Klijenti povukli iz Kredi Svis 62,5 milijardi evra: "To nijedna banka ne može da preživi"

Klijenti švajcarske banke Kredi Svis su u prvom kvartalu ove godine, od januara do marta 2023. godine, povukli 62,5 milijardi evra iz te banke.
Klijenti povukli iz Kredi Svis 62,5 milijardi evra: "To nijedna banka ne može da preživi"
Foto: Beta/AP
Kredi Svis je danas saopštila da je odliv novca iz banke u aprilu nešto manji, ali da se trend povlačenja novca nastavio, prenosi BBC.
Odeljenje za upravljanje imovinom ove banke je na kraju marta raspolagalo sredstvima u iznosu od 513,4 milijarde evra, što je skoro 29 odsto manje nego u istom periodu protekle godine, dodaje se u saopštenju.
Nezavisna bankarska analitičarka Frenses Kopola rekla je da su klijenti povlačili milijarde evra sa računa Kredi Svis i u četvrtom kvartalu 2022. godine.
 
"Na to je došlo i povlačenje novca iz Kredi Svis u prvom kvartalu 2023. godine. Banke ne mogu da prežive odliv te količine novca, zaista ne mogu, bez obzira na to koliko su velike", dodala je Kopola.
 
Ona smatra da ovo nije kraj turbulencija u svetu bankarstva, ali nije sigurna da li će to uticati na velike banke kao što je Kredi Svis.
 
Švajcarski bankarski gigant UBS se u drugoj polovini marta složio sa preuzimanjem ugrožene Kredi Svis, tako da je ovo najverovatnije poslednji finansijski izveštaj Kredi Svis.
 
UBS je za preuzimanje Kredi Svis dobio garancije švajcarske vlade u iznosu od 204,4 milijarde evra.
  • Dete rock'n rola

    25.04.2023 04:57
    To bi trebalo uraditi svim bankama. Banke više nisu banke,nego legalni i ozakonjeni zelenaši.
  • Miko

    24.04.2023 17:21
    organizacija nam škripi za sve
    Tako bi i ovde bi trebalo organizovati bar jednu za probu samo nema volje povlačenje novca
  • Ја

    24.04.2023 11:35
    сам
    Могла би НБС и више...само кажем.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.