Dobra vest za zadužene u dinarima: NBS prvi put u više meseci nije podigla referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od šest odsto, saopštila je NBS.
Dobra vest za zadužene u dinarima: NBS prvi put u više meseci nije podigla referentnu kamatnu stopu
Foto: 021.rs
Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (4,75 odsto) i kreditne olakšice (7,25 odsto).
Ovakva odluka Izvršnog odbora, kako je saopšteno, u skladu je s očekivanjem da će inflatorni pritisci početi da se smanjuju narednih meseci, osetnije od polovine ove godine.
NBS zadržava mogućnost da nastavi pooštravanje monetarnih uslova ukoliko to bude potrebno, odnosno ukoliko kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju to budu zahtevala.
 
"Odluka Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou doneta je u uslovima postepenog slabljenja troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja i rešavanja problema u globalnim lancima snabdevanja. Cene na svetskim tržištima energenata takođe su smanjene, pre svega cene električne energije i prirodnog gasa. To će oslabiti troškovne pritiske na globalnom nivou, što bi trebalo da doprinese i usporavanju domaće inflacije u narednom periodu", istakla je centralna banka.
 
Prema oceni Izvršnog odbora opreznost monetarne politike neophodna i dalje zbog rizika - geopolitičkih tenzija, kao i dinamike cena primarnih proizvoda i energenata i njihove buduće raspoloživosti.
 
Ukazano je na neizvesnost i usled još relativno visoke bazne inflacije u mnogim zemljama, čemu doprinose faktori s tržišta rada, kao i u pogledu budućih odluka monetarnih politika vodećih centralnih banaka, a time i uslova na međunarodnom finansijskom tržištu i uticaja na tokove kapitala prema zemljama u usponu.
 
"Zbog toga je moguće da period povišenih kamatnih stopa potraje nešto duže od prethodno očekivanog", navela je NBS.
NBS ostaje pri svojoj projekciji realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine u rasponu od dva do tri odsto. 
 
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 8. juna.
  • ljilja

    12.05.2023 11:45
    Ma ovo je samo zbog uzavrelih strasti nakon ovih nemilih dogadjaja. Onog trnutka kada osete da su stabilizovali situaciju , menja se ploca.
  • K

    11.05.2023 16:21
    Sada treba gledati kurs dinara da li ce se odrzati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Stari su budućnost sveta

Nesporno je da je 21. vek doba tehnologija i veštačke inteligencije, nešto o čemu stariji imaju samo osnovne predstave.