Evropska komisija: Ekonomski rast Srbije usporiće zbog visoke inflacije

Ekonomski rast Srbije usporiće u 2023. na 1,9 odsto, uglavnom zbog smanjenja rasta privatne potrošnje, s obzirom da i dalje visoka prosečna inflacija umanjuje raspoložive prihode.
Evropska komisija: Ekonomski rast Srbije usporiće zbog visoke inflacije
Foto: Pixabay

To prognozira Evropska komisija (EK) u danas objavljenim ekonomskim prognozama.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da se očekuje da doprinos izvoza ekonomskom rastu poraste, uprkos slabljenju dinamike trgovine sa glavnim trgovinskim partnerima u EU.
 
Na rast tog doprinosa delovaće smanjenje uvoza i povećani izvoz podržan nedavnim stranim direktnim investicijama.
Prognozira se da će iza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2024. uglavnom biti privatna potrošnja i rast investicija. Ipak, ekonomska ekspanzija u toj godini ostaće za više od procentnog poena manja od stope pre pandemije od oko 4 odsto.
 
Podseća se da je nakon snažnog oporavka u 2021, rast ekonomije Srbije osetno smanjen u 2022, na 2,3 odsto.
 
S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, EK upozorava na veliku neizvesnost i rizike za slabljenje ekonomije Srbije.
 
Takođe se ukazuje da bi viša ili dugotrajnija inflacija od predviđene mogla da oslabi kupovnu moć i tako nepovoljno deluje na potrošnju i realni rast i više nego što se trenutno predviđa.
 
I veće od očekivanog usporavanje ekonomija glavnih trgovinskih partnera Srbije, posebno EU, nepovoljno bi delovalo na srpski neto izvoz.
 
S druge strane, povećano izmeštanje proizvodnje u obližnje zemlje (nearshoring) pozitivno bi uticalo na direktne strane investicije i izvoz Srbije.
 
Istovremeno EK prognozira da će inflacija, nakon očekivanog vrha u proleće 2023, početi da slabi od sredine godine podržana uticajem međunarodnog i domaćeg monetarnog zaoštravanja i povoljnog kretanja cena sirovina.
 
Komisija predviđa i da će stopa nezaposlenosti u Srbiji, nakon pada na 9,4 odsto u 2022, nastaviti da se smanjuje u 2023. i 2024, ali nešto umerenijim tempom.
 
U prognozama EK navodi se i da će deficit nastaviti da opada u 2023. i 2024. sa 3,1 odsto BDP u 2022, kao i dug opšte države prema BDP.
  • Mbm

    15.10.2023 19:34
    Pogrešna statistika eu
    Stsnje he dakeko, dakejo gore id prikazanog, jer se radi o ekonomskom kolapsu, socijalnoj bedi, porastu kriminala, nepostojanju novih radnih mesta, besposlici, hajduciji, i netacnom prikazivanju stanja u Srbiji. Posla i plata, decentnig rada i brige o coveku i prezivljavanju NEMA.
  • Međutim

    15.05.2023 20:04
    Ekonomski Tigar™

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.