NBS: Inflacija do kraja godine oko osam odsto

Narodna banka Srbije objavila je da očekuje dalje snižavanje inflacije u Srbiji koja bi u na kraju godine trebalo da bude oko osam odsto, što bi bio prepolovljeni iznos u odnosu na prvo tromesečje.
NBS: Inflacija do kraja godine oko osam odsto
Foto: Pixabay
"Međugodišnja inflacija u Srbiji u aprilu je iznosila 15,1 odsto, što je 1,1 procentni poen manje nego u martu, a što potvrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da prethodno preduzete mere monetarne politike daju rezultate", izjavio je viceguverner Narodne NBS Željko Jović na predstavljanju Izveštaja o inflaciji, koji je nedavno usvojio Izvršni odbor centralne banke.
On je naveo da mere daju rezultate, na šta ukazuje i stabilizacija inflacionih očekivanja za godinu dana unapred, kao i zadržavanje srednjoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora u granicama cilj.
"Inflacija se kreće silaznom putanjom, da bi se sredinom 2024. našla u granicama cilja od tri plus-minus 1,5 odsto", kazao je Jović.
 
Govoreći o projekciji privrednog rasta, on je naveo da, uprkos nešto slabijem rezultatu u prvom tromesečju ove godine, projektovana stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostaje od dva do tri odsto za ovu godinu i nepromenjena je u odnosu na februar.
 
Kako je pojasnio, razlog su pre svega spoljnotrgovinska kretanja "koja nadmašuju sva očekivanja" i nastavak i visokog priliva stranih direktnih investicija.
  • Bumbar

    19.05.2023 09:24
    b
    izadjite malo na teren slikajte pojeftinjenja ili istih cenana! Molim vas ili pišite istinu ili ne! Svaki dan mešto poskupi! 8 % okačite mačku o rep!
  • Kako to?

    18.05.2023 08:43
    Kako 8%?
    Ako sam najjeftinije mleko ranije kupovala za 80 dinara, a danas za 130, jel to 8%?
    Nisam dobar matematicar, ali deluje mi da je MALO vise od 8%!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.