Španija neće naplaćivati PDV na hranu sve dok su cene visoke

Španija neće naplaćivati porez na dodatu vrednost (PDV) na osnovne namirnice sve dok cene ne budu "prikladnije", izjavila je ministarka ekonomije Nadja Kalvino.
Španija neće naplaćivati PDV na hranu sve dok su cene visoke
Foto: Pixabay
Vlada je 1. januara obustavila naplatu PDV od četiri odsto na osnovne namirnice kao što su hleb, sir, mleko, voće, povrće i žitarice jer su cene hrane teško pogodile kućne budžete Španaca.
Mera je deo 10 milijardi evra vrednog paketa, usvojenog u decembru, a trebalo je da ostane na snazi do kraja juna.
Vlada neće naplaćivati PDV na osnovne namirnice ni nakon isteka tog roka, a analizira i koje bi još mere mogle ostati na snazi, izjavila je Kalvino.
 
"Mogu potvrditi da ćemo zadržati meru obustave PDV-a na osnovne životne namirnice sve dok ne postignemo primerenije nivoe cena. Španija je zemlja s najsnažnijim padom (stope) inflacije, za pet bodova u pet meseci, i sada je među zemljama s najnižom inflacijom. Sada smo već na oko tri odsto, čak i niže kada uzmemo podatke usklađene s celom Evropom, a trend slabljenja inflacije nastaviće se, barem tako govore svi podaci, i u junu", rekla je ministarka.
 
Inflacija je u maju pala na 3,1 odsto, sa četiri odsto u aprilu, saopštila je u utorak kancelarija za statistiku INE. Cene hrane bile su više za 12 odsto nego u istom mesecu prošle godine, nakon 12,9 odstotnog skoka u aprilu.
  • Gale

    18.06.2023 18:34
    Ova nova
    Levičarska vlada španije je totalno preokrenula tj preporodila španiju, svaka im čast i minimalac su digli sa 800 na 1000 eura do sad super rade!
  • Realista

    14.06.2023 06:42
    kontramera
    Eto, može Precednik da uvede akcize na osnovnu hranu kao kontra meru u srbiji... za bolje i nismo.
  • oni su krivi

    13.06.2023 19:40
    Narod je dobar
    Zato su kolonijalna sila, kao i Francuska, Britanija.
    Mi nikada nismo bili, zato smo “dužni” da plaćamo okupatoru sve i svašta. Do naše je Vlasti,a ne zaslužuju ovakav narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.